Kommunen topprankas – här är det bäst att leva 2019

Kommunen topprankas – här är det bäst att leva 2019

Fokus har presenterat den årliga jämförelse av Sveriges kommuner: Bäst att leva 2019. Inom områden som arbetsmarknad, trygghet och ekonomi får Nacka högt betyg och rankas som etta i jämförelsen.

Fokus har rankat de svenska kommunerna i Bäst att bo i tretton år. Detta år fortsätter de, med andra jämförelser och ingångsvärden än tidigare, och har breddat jämförelsen till Bäst att leva. Jämförelsen har gjorts i nio huvudkategorier, däribland demografisk utveckling, bostadsmarknad, trygghet, kommunal ekonomi, demokrati, och miljö. Solna kommer på första plats inom kategorin arbetsmarknad och inkomster. Här har Fokus jämfört faktorer som till exempel andel invånare som arbetar, hushållens inkomster, nyregistrerade företag och Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet – där Solna rankats som Sveriges bästa företagskommun elva år i rad.

Jämförelsen visar också på hög trygghet och låg brottslighet i Solna. Staden rankas på andra plats bland Sveriges kommuner inom kategorin Brottslighet och säkerhet. Inom kategorin Kommunal ekonomi kommer Solna på plats tre.

– En familj som flyttar styrs av andra faktorer när de väljer var de ska bosätta sig. Då är förskolor och skola, bostadsutbudet, att det är tryggt och säkert och finns en bra kommunal service ofta avgörande. Det försöker vi väga in i Bäst att leva, säger Claes de Faire, chefredaktör för Fokus.

Foto: Casper Hedberg/Solna stad

Annons

Relaterade artiklar

Leave A Comment