Kina prisar Göteborg för hållbar stadsplanering

ANNONS

Annons

Göteborg uppmärksammas internationellt när staden 9 december tar emot pris i Shenzhen, Kina, för sitt framgångsrika arbete inom hållbara transportlösningar.

Euro-China Green & Smart City Award, CINEV 2016 delar ut priser ut till städer som har varit speciellt framgångsrika i sitt hållbarhetsarbete inom områden såsom stadsplanering, uppkopplad stad och mobilitet. Det är i kategorin hållbara transportsystem och mobilitet (alternativ energibuss), som Göteborg tar hem pris. I juryn sitter både kinesiska och europeiska representanter. Syftet med tävlingen är att uppmuntra en hållbar stadsutveckling i Europa, såväl som i Kina.

Det vinnande bidraget är den tysta, avgasfria elbussen ElectriCity, som är ett resultat av samarbetet mellan näringsliv, akademi och stad. Tillsammans med näringsliv och akademi har Göteborgs Stad genom ElectriCity byggt upp en systemkunskap inom stadsplanering, elektromobilitet, energi och uppkopplade lösningar i ett elektrifierat, framtida transportsystem. Alltid med hårt ställda krav på hållbarhet och säkerhet. Arbetet belönas nu med ytterligare ett stort internationellt pris. Business Region Göteborg är på plats och tar emot priset för stadens räkning.

– Priset är ännu ett bevis på att Göteborgs näringsliv är bra på hållbar mobilitet. Göteborg tar redan emot tusentals internationella delegater per år som är här för att se hur vi jobbar med elektromobilitet. I Shenzen får vi träffa representanter från 60 kinesiska och 25 europeiska städer. Samtidigt finns 200 internationella investerare och media på plats. Jag tror vi kan förvänta oss ännu fler delegationer, vilket i sin tur möjliggör affärer för vårt regionala näringsliv, säger Per Österström, Gruppchef Transporter & Fordon, Business Region Göteborg vid Göteborgs Stad.

AB Volvo, som är en av huvudparterna i ElectriCity-samarbetet, är också mycket glada över utmärkelsen och poängterar vikten av att bidra till att skapa ett hållbart samhälle.

– Omställningen av transportsektorn är nödvändig om vi ska klara av att skapa ett hållbart samhälle och framtidens städer. Här är hållbar kollektivtrafik en viktig pusselbit. Projektet ElectriCity och elbusslinje 55 är ett utmärkt exempel på samarbete mellan näringsliv, akademi och politik för att åstadkomma detta. Det är väldigt roligt att det uppmärksammas på internationell nivå, säger Niklas Gustafsson, Volvokoncernens hållbarhetschef.

Sponsrat innehåll från Soltech

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.