Den 30 november tillsatte statsminister Magdalena Andersson sin nya regering och nya ministrar. Tidigare EU-parlamentarikern Johan Danielsson blev utsedd till bostadsminister.
Danielsson blir därmed den sjätte bostadsministern på sju år.
– Många skiften på ministerposten hindrar det mer långsiktiga arbetet med den viktiga bostadsfrågan. Å andra sidan har bostadsministern historiskt inte haft så stora möjligheter att reformera bostadsmarknaden eftersom budget- och lagstiftningsarbetet ligger hos andra ministrar. Den större frågan är hur bostadsministern förmår koppla sin portfölj till det bredare samhällsbyggnadsperspektivet som människors förmåga att köpa en bostad och byggbranschens långsiktiga försörjning av råvaror och elektricitet, säger Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef, Byggföretagen.
Med tio månader kvar av mandatperioden och vad som kan tyckas vara begränsat manöverutrymme menar Hyresgästföreningen att Johan Danielsson ändå kan driva positiv bostadspolitik.
– Johan Danielsson har alla möjligheter att göra bra bostadspolitisk verkstad av det som återstår av mandatperioden. Så ryck nu inte undan mattan för de byggprojekt som är beroende av investeringsstödet! På flera orter där de nya gröna industrierna växer fram är investeringsstödet en förutsättning för att kunna bygga hyresrätter med rimliga hyror. Det skulle drabba dem särskilt hårt. Budgeten som röstades igenom riksdagen avskaffade stödet, det är jag den första att beklaga. Men nu måste regeringen hitta vägar för att istället avveckla stödet successivt, så att marknaden får en chans att anpassa sig, säger Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen.
– Vi ser fram emot ett gott samarbete med Johan Danielsson. Det finns flera frågor inom bostadspolitiken som är angelägna att lösa. Det behövs balanserade ekonomiska villkor mellan det ägda och hyrda boendet, ett ökat bostadsbyggande och regeringen behöver hitta vägar framåt i den sociala bostadspolitiken. Inte minst då utredningen om en socialt hållbar bostadsförsörjning lämnar sitt betänkande i mars, säger Anders Nordstrand, vd för Sveriges Allmännytta.
Att bryta segregationen lyftes av statsministern som en av de tre viktigaste frågorna för den nya regeringen.
– Sveriges Allmännytta representerar idag 316 bolag, såväl allmännyttiga som privata, som tillsammans förvaltar mer än 920 000 lägenheter. Våra medlemmar finns i bostadsområden dygnet runt, alla dagar i veckan och kan därmed bidra med kunskap och engagemang för att skapa trygga områden för alla, säger Anders Nordstrand.