Internationellt pris till Grävlingens fasad

Internationellt pris till Grävlingens fasad

Annons

Arkitektkontoret Equator Stockholm har utsetts till vinnare i The Macael award. Företaget uppmärksammas med det internationella arkitekturpriset för fasaden på kvarteret Grävlingen 12 i Stockholm.

Den vinnande fasaden hittas på Regeringsgatan 59. Fastigheten Grävlingen 12 är en del av det Mood-distriktet som omfattar AMF:s fastigheter intill Mood Gallerian. Equator fick 2014 i uppdrag att utveckla Grävlingens gatuplansfasader mot Jakobsbergsgatan, Regeringsgatan och Mäster Samuelsgatan för att skapa ett mer välkomnande och inspirerande citystråk. Equator och AMF har tillsammans utvecklat  Grävlingens in- och utsida för att skapa mer välkomnande och inspirerande citystråk. Bland annat har fasaden klätts i Dekton, en mörk kompositsten från Spanien. Den nya  sockelfasadens relief leker med solljusets skuggverkan och kvällstid lyses upp av integrerad belysning. Fastigheten ska även certifieras enligt Miljöbyggnad Silver.

Arbetet med byggnadens fasad har nu tilldelats The Macael Award 2018: International award for Europe. “Byggnaden presenterar en annorlunda estetik dag- och kvällstid… Resultatet är en innovativ vertikal fasad profilerad med en stark personlighet och avantgardistisk stil,” lyder en del av juryns motivering. The Macael Award instiftades 1985 med syfte att uppmärksamma yrkesverksamma inom bland annat arkitektur och design på nationell och internationell nivå, som har genomfört unika projekt som är till gagn för marmorsektorn.

Foto: Anders Fredriksen

Annons