Från slumrande stadsdel till en urban mötesplats

Foto Sara Danielsson

Från slumrande stadsdel till en urban mötesplats

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

En slumrande del av Stockholms stadskärna har efter flera års arbete förvandlats till ett mer välkomnande citystråk. Med en ny fasad i mörk kompositsten har Kvarteret Grävlingen gått från en gå-förbi-byggnad till en stanna-till-byggnad.

Text Anneli Hidalgo

Fastigheten Grävlingen 12 är en del av det Mood-distriktet som omfattar AMF:s fastigheter intill Mood Gallerian. Kvarteret har en snart 350-årig historia och fastigheten har ömsat skinn många gånger för att spegla samtiden. Innerstan genomgår nu samma förändringar som samhället i stort där stora företag flyttar från city och ger plats för mindre, kreativa start-up-företag. Handeln flyttar ut på nätet och förändrar den fysiska shoppingen och nya vanor innebär att vi oftare äter ute med vänner. Det var utgångspunkterna vid förnyelsen av kvarteret Grävlingen, berättar Jana Becker, arkitekt på arkitektkontoret Equator Stockholm som 2014 fick i uppdrag av AMF Fastigheter att förvandla kvarteret – från en slumrande del av Stockholms stadskärna till ett mer välkomnande och inspirerande citystråk.

Foto Anders Fredriksen

Demokrati och jämställdhet har varit ledord i renoveringen med ambitionen att öppna upp det tidigare slutna bankpalatset till en trygg och inbjudande plats för allmänheten. Ljusgården inrymmer numer såväl restauranger som co-workingytor och runtom finns kontorsytor med fönster som vetter mot inomhustorget. Fasaden har fått en distinkt inramning i trä, konststen och handglaserade klinkerplattor som anknyter till de kringliggande gatornas karaktär.

– Anrika Regeringsgatan har sedan länge karaktäriserats av fasader som hanterat släpljuset i gatans väderstreck med olika profileringar. I kvarteret Grävlingen återknyter vi nu till traditionen att leka med ljuset längs fasaderna. Vi gör det med hjälp av vertikala ribbor av Dekton, en spansk kompositsten. Samma fasad låter vi fortsätta in på den breda Mäster Samuelsgatan, en viktig länk mellan MOOD District och det framväxande Urban Escape, säger Jana Becker.

Mörk sten ger tyngd

Valet av material gjordes med såväl framtida behov som anknytning till platsens historia i åtanke. Kvarteret Grävlingen har under sin 350-åriga historia rymt allt från träkåkar till putsade stenhus. En gemensam nämnare under åren har varit att kvarteret haft ett flertal fasader och uttryck. I början av projektet funderade Equator på en tung fasad av gjutjärn. Efter att ha definierat en livscykel för den nya fasaden på ungefär 20 år framstod inte gjutjärnsalternativet som riktigt hållbart, eller kanske snarare för hållbart, menar Jana Becker.

– Vi valde att istället arbeta med en mörk sten som skulle kunna bytas ut till andra material i en föränderlig framtid. Den varmbruna Dekton-skivan ger fastigheten tyngd, en visuell bas att stå på. Sten ger en känsla av tyngd som står för varaktighet och trygghet, det är eftersträvansvärda uttryck i våra gaturum. Den nutida Grävlingen återkopplar också till en mångfald av uttryck från runt om fastigheten. Vi har eftersträvat en fasadbearbetning med skala och variation som påminner om de forna fasaderna i kvarteret. Som stadsvandrare vill vi att man ska uppleva en detaljrikedom som känns i kroppen när man rör sig kring huset och den mänskliga hand som har byggt kvarteret.

Till skillnad från natursten tillåter en kompositsten också en gestaltning med vertikala ribbor. Valet föll på Dekton, då Equator ville ha ett homogent material från mark ända upp till mötet med putsen, utan sockel i avvikande material.

– Vi ville också att materialet skulle möjliggöra snygga hörn och fogar samt vara prefabricerat. Dekton uppfyller alla dessa krav. Dessutom är materialet hårt, vilket gör det möjligt att rengöra fasaden från till exempel graffiti utan rengöringsmedel, säger Jana Becker.

Foto Sara Danielsson

Tre principer

En renovering innebär flera utmaningar och frågeställningar att ta i beaktande kring såväl estetik som hållbarhetsaspekter och anpassning till existerande omgivning. Tidiga beslut kring ombyggnadens omfattning är viktiga och hur stor del av en fasad som ska byggas om för att byggnaden ska kommunicera ett nytt innehåll måste tänkas igenom, påpekar Jana Becker och lyfter fram tre principer att förhålla sig till.

– Hållbarhetsregel nummer ett för ombyggnad är att riva med förstånd och i liten omfattning, där fasaduttrycket gör mest nytta. Hållbarhetsregel för ombyggnad nummer två är att bestämma vilken tidsaspekt som gäller för projektet. Kommer fasaden att stå i 20, 50 eller 100 år? Gaturummen i stadskärnor som har dominerats av handel är under omprövning. Vad kommer hända i gatuplanen när allt fler väljer att handla på nätet? Det är troligt att Grävlingens fasad kommer att byggas om relativt snart, för att göra plats för nya funktioner. Vi valde ett 20-årigt tidsspann för fasaden, väl medvetna om att Dekton-skivan har en kvalitet som tillåter ett 50-årigt perspektiv. Hållbarhetsregel nummer tre är att bygga för flexibilitet, så att fasadförändringar är möjliga. Välj material som kan återanvändas. I vårt fall har vi valt en prefabricerad fasad i ett material som kan återbrukas, där elementen kan återanvändas eller malas ned för att bli nya Dekton-skivor. Slutligen är det viktigt att bygga med kvalitet, för hög kvalitet varar. Det gäller för högkvalitativt fasaduttryck liksom för tekniska lösningar.

En stanna-till-byggnad

Kvarteret Grävlingen stod klart hösten 2018 och har sedan dess uppmärksammats med The Macael Award 2018, en utmärkelse som hyllar yrkesverksamma inom bland annat arkitektur och design på nationell och internationell nivå, som har genomfört unika projekt som är till gagn för marmorsektorn. Renoveringen av fastigheten var också en av fem finalister till årets upplaga av ROT-priset.

– Kvarteret Grävlingen har förvandlats från en gå-förbi-byggnad till en stanna-till-byggnad, där en ny gatufasad i två plan skapar en välkomnade och inspirerande miljö med inbjudande butiker och restauranger. Resultatet är en fastighet som talar till våra sinnen genom att skapa rum för kreativitet och inspiration. Ett kvarter som vaknar till liv, konstaterar Jana Becker.

Sponsrat innehåll från Rockwool
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.