Inobis projekt Byggemenskapen Ärlan i Göteborg står nu färdigt, ett hus byggt med solceller på taket och en låg energiförbrukning. Projektet är en utveckling av en markanvisning som Inobi erhöll 2013. Utvecklingen av detaljplanen skedde därefter i tätt samarbete med Stadsbyggnadskontoret och Göteborgs stad. Sedan 2017 har privatpersoner som nu tillträder som boende tillsammans med ..." />


Inobis byggemenskapsprojekt i Göteborg står klart

Inobis byggemenskapsprojekt i Göteborg står klart

ANNONS

Annons
Annons

Inobis projekt Byggemenskapen Ärlan i Göteborg står nu färdigt, ett hus byggt med solceller på taket och en låg energiförbrukning.

Projektet är en utveckling av en markanvisning som Inobi erhöll 2013. Utvecklingen av detaljplanen skedde därefter i tätt samarbete med Stadsbyggnadskontoret och Göteborgs stad. Sedan 2017 har privatpersoner som nu tillträder som boende tillsammans med Inobi ansvarat för projektets framdrift. 2020 anslöt även BJC Group som medlem i byggemenskapen.

Huset innehåller en blandning av små och stora lägenheter samt utrymmen som bland annat gemensamhetslokal och cykelförråd med servicestation. Husets placering i suterräng ger lägenheter en trappa upp från gatuplanet såväl balkonger i väster som uteplatser mot naturen i öster. Högst upp är det extra höga rumshöjder under takstolarna. Läget högt uppe på Gråberget ger, i synnerhet från de översta våningsplanen, utsikt långt ut över staden. Fasaderna består av värmebehandlad och infärgad träpanel, ett material som även återkommer på balkonggavlarna.

– Huset på Ärlegatan är utformat för att ta vara på platsens unika karaktär. Klippnaturen, ekarna och utsikten över hamnen skapar stora kvaliteter för de boende, liksom alla gemensamma mötesplatser ute och inne, säger Fredrik Rosenhall, arkitekt på Inobi.

Enligt företaget är byggemenskapen utformad som ett modernt och klimatsmart boende för sina engagerade medlemmar, med stora gemensamhetsutrymmen, sunda material, solceller på taket och en låg energiförbrukning.

“Tillträdet för de boende i BRF Byggemenskapen Ärlan markerar en milstolpe för Inobis arbete med projektet och för bolagets arbete med byggemenskaper i Sverige. Vi är oerhört glada att ha nått våra egna och byggemenskapens högt ställda mål i ett projekt med sociala, ekologiska och arkitektoniska värden som inte alltid ryms i traditionella uppdrag. Tack vare ett gott och ihärdigt samarbete inom byggemenskapen kan vi idag gratulera varandra till ett väl genomfört projekt, ett unikt hus och en komplett genomförd byggemenskap i Göteborg, från ax till limpa,” skriver Inobi i ett pressmeddelande.

Sponsrat innehåll från Cembrit

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.