Imponerande installation av limträ välkomnar vid EU:s ministerråd

Foto: Simon Gate

Imponerande installation av limträ välkomnar vid EU:s ministerråd

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Skogsindustrin står som värd för utställningen i entrén till konferenscentret Scandinavian XPO i Arlandastad utanför Stockholm, limträ intar en central roll. I denna anläggning hålls majoriteten av de runt 150 mötena under det svenska ordförandeskapet i EU:s ministerråd våren 2023.

Det första EU-politikerna möter vid konferenscentret är en jättelik installation i limträ som byggts utanför entrén. Här sträcker sig 14 limträbalkar, sammanfogade två och två, mot skyn och ramar in ett bildspel som visar norrskenet, skogen och fjällvärldens oändliga vidder. Inne i entrén tar Skogsindustriernas utställning vid för att berätta om den svenska skogsnäringens centrala roll i den gröna omställningen.

Merparten av montrarna i utställningen är byggda av limträ från våra svenska limträtillverkare och lyfter fram nya användningsområden för skogsråvaran. I en monter visas en modell av Sara Kulturhus i Skellefteå. Som ett av världens högsta trähus utgör byggnaden ett bra exempel på den senaste tidens storskaliga träbyggande med hjälp av limträ och korslimmat trä, KL-trä. I en annan får besökarna titta närmare på 3D-printade möbler av barkborreskadat trä, designade av Simon Mattisson som är en av årets stipendiater i Ung Svensk Form. Det är Sveriges största designtävling för unga formgivare där branschorganisationen Svenskt Trä är samarbetspartner och stipendiegivare.

Utställningen är framtagen av företaget Brandworks, i nära samarbete med industridesignern Simon Gate. Montrarna kännetecknas av skulpturala former i limträ och korslimmat trä, KL-trä som öppnar ögonen för hur materialen kan användas i både stort och smått.

– I arbetet med montrarna har vi velat visa upp ingenjörskapet och teknologin bakom limträ och fokuserat på tvärsnittet i alla dess former. Vi har gjort konstruktionen och strukturen tillgänglig så att besökarna ska få möjlighet att komma nära och uppleva storheten i materialet, säger Simon Gate.

Levande material med många möjligheter

Montrarnas böljande kubbgolv är tillverkat av 1 500 meter limträpelare som sågats upp i olika längder och sedan fogats samman. I utställningen finns också gigantiska skärmar av korslimmat trä, KL-trä som integrerats med modern LED-teknik. Små LED-paneler har pusslats ihop till stora skärmar som effektfullt sveper över hörnen och visar bilder och filmer.

– Limträ är ett starkt och solitt material som är väldigt tacksamt att arbeta med i utställningssammanhang, inte minst eftersom resultatet blir så vackert. Det är ett levande material som bidrar till en varm och trivsam känsla i utställningen, säger Wilhelm Broman, projektledare på Brandworks som är en helhetsleverantör inom mässor, event och varumärkesbyggande inredningsproduktion.

Utställningen i entrén är byggd för att kunna återanvändas i andra sammanhang efter ordförandeskapets slut, medan installationen utanför entrén till Scandinavian XPO förhoppningsvis kommer att bli permanent.

– Det är roligt att vi får möjlighet att visa upp limträ på ett nytt sätt i samband med det svenska ordförandeskapet i EU. Utöver att lyfta fram skogsnäringens roll i den gröna omställningen hoppas jag att utställningen inspirerar EU-politikerna till att se möjligheterna med trä i allmänhet och limträ i synnerhet, säger Johan Fröbel, chef teknik och handel på branschorganisationen Svenskt Trä.

Sponsrat innehåll från Fristads
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.