Idag stärker Sverige den gröna omställningen och beredskapen

Fotograf Carolina Fransson

Idag stärker Sverige den gröna omställningen och beredskapen

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Mark- och övermiljödomstolen har idag ändrat en tidigare dom och undanröjt hinder för tillverkning av mineralgödsel i Helsingborg. Nu finns det en möjlighet för produktion av mineralgödsel i Sverige. För Sveriges lantbruk kan det innebära tillgång på cirka 3 000 ton, svensk mineralgödselfosfor per år. Det motsvarar närmare en tredjedel av årsbehovet.

Efter att Mark- och miljödomstolen tidigare beslutat om avslag på Ragnsells sökta miljötillstånd för att få producera mineralgödselfosfor i en ny fabrik i Helsingborg ändrade Mark- och miljööverdomstolen beslutet. Mark- och miljööverdomstolen menar, till skillnad från första instans, att EU:s vattendirektiv inte hindrar anläggningen och återförvisar ärendet för fortsatt handläggning för att meddela villkor.

Annons

Smart återvinning

“Idag tog Sverige och svenskt lantbruk ett stort steg mot den gröna omställningen. Storskalig produktion av mineralgödselfosfor är nu möjlig i Sverige. En unik fosfor som är baserad på råvaran slamaska från reningsverk, alltså fosfor ur livsmedelskretsloppet. Nu sluter vi kretsloppet ytterligare, så det är väldigt värdefullt, säger Markus Hoffman LRF:s hållbarhetsexpert.”

Produktion av mineralgödselfosfor i Sverige stärker även landets beredskap. Det är ett steg bort från beroendet av importerad och nybruten fosfor från andra länder. Fosforflödet kommer från maten vi har ätit tillbaka till åkern med den nya fosforn. Det är ett sätt att sluta kretsloppet.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.