HSB Södermanland bidrar till projekt för renare vatten

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Som en del i HSB Södermanlands hållbarhetsarbete samarbetar de med företaget Solvatten för att samla ihop pengar till ett vattenprojekt i Uganda.

Solvatten är ett svenskt miljöteknikföretag och från början en uppfinning med samma namn som är framtaget av Petra Wadström. Vattendunken drivs endast genom solkraft, den renar och hettar upp vatten med hjälp av solens UV-ljus och värmestrålning. En Solvattendunk kan tillgodose en familjs dagsbehov av rent, upphettat vatten på platser där det vare sig finns god tillgång till el eller rinnande vatten.

Vattenprojekt i Uganda

HSB Södermanland har utmanat sina medlemmar och bostadsrättsföreningar att skänka 5 kronor i månaden eller 60 kronor om året per lägenhet. Målet är att fylla en container med ca 1000 dunkar som sedan ska skickas ner till Uganda där Solvatten driver ett vattenprojekt.

– Solvatten är en oerhört innovativ uppfinning. Att samarbeta med Solvatten och deras projekt för att hjälpa andra människor är en del av HSB Södermanlands hållbarhetsarbete, säger Jon Leo Rikhardsson vd på HSB Södermanland.

Så här beskriver David Wadström, kommunikationsansvarig på Solvatten, samarbetet med HSB Södermanland:

– Precis som för hyresgästen hos HSB finns det för Solvattenanvändaren mervärden med att investera i energieffektivisering. För den svenska hyresgästen handlar det om bättre inomhusklimat, lägre energikostnader etc, medan det för Solvattenanvändare handlar om att spara pengar, tid, minskade hälsorisker och i vissa fall överlevnad. I grund och botten leder energieffektivisering till mervärden för alla människor. När man effektiviserar gör man ofta andra saker bättre samtidigt.

Genom att arbeta tillsammans med Solvatten och stötta projektet visar HSB att man förstår komplexiteten i hållbarhetsarbete, säger David Wadström.

– Det visar att man förstår beroendeförhållandet mellan vatten, energi och samhällsproblem. Vad många inte vet är att en stor del av världens energianvändning går åt att hetta upp vatten. I Sverige tenderar vi att se varmt vatten som en bekvämlighet, medan det i själva verket är en förutsättning för god hälsa i utvecklingsländer. Det finns en förståelse för att den energi som används för att hetta upp vatten måste vara från förnyelsebara energikällor, då kompensation för att bränna fossila bränslen inte kan kompenseras av att planera träd. Solvatten ökar istället andelen förnyelsebar energi i världens energimix, och effektiviserar användandet av energi och vatten. HSB vill vara med och belysa komplexiteten av hållbarhetsarbete, och visa på möjligheter som löser problemen i ett helhetsperspektiv.

– HSB har byggt upp Sverige och skapat förutsättningar för ett värdigt liv. Vi vill samla engagemang kring ett starkt hållbarhetsprojekt och Solvatten är väldigt talande för detta ändamål, säger Jon Leo Rikhardsson. Samtidigt som det är viktigt att minska sina utsläpp av växthusgaser i sin svenska organisation så är det viktigt att se att skillnaden för individen i ett utvecklingsland är mycket större än för svenskar när man satsar på energiåtgärder och minskad klimatpåverkan. För dom handlar det om överlevnad medan det för oss handlar om gott samvete och en ljusare framtid för våra barn. 

“Hållbarhet handlar inte bara om miljö, för HSB har ekonomisk och social hållbarhet också alltid varit viktiga frågor,” skriver Anders Lago, ordförande vid HSB Riksförbund, i företagets hållbarhetsrapport.

Sponsrat innehåll från Blåkläder
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.