För nionde året i rad har RUM utsett årets främsta aktörer inom arkitektur och design. 2022 års hållbarhetspris tilldelades Hoppets förskola, gestaltad av LINK Arkitektur.
Förlaget It Is Media utser de främsta aktörerna inom skandinavisk arkitektur och design genom att dela ut Swedish Design Awards by RUM. Priset uppmärksammar såväl etablerade aktörer som nykomlingar inom arkitektur, inredning och design med ambitionen att främja både kreatörerna och branschen. Årets hållbarhetspris, en nyinstiftad kategori, premierar beställare som genom att sätta höga hållbarhetskrav i projekt bidrar till förflyttningen av branschen till en mer miljövänlig och klimatneutral framtid. Med Göteborgs stad som beställare och en engagerad konsultgrupp har förskolans klimatpåverkan reducerats med hela 70 procent.
– Det är fantastiskt roligt att projektet får uppmärksamhet genom det här priset! Vi välkomnar beställare som vågar ställa höga krav på hållbarhet. Det utmanar oss att med arkitekturens alla verktyg bidra till den gröna omställningen, säger Andreas Lebisch, ansvarig arkitekt på LINK Arkitektur.
LÄS MER: Förskolan Hoppet utmanar traditionerna
Utmärkande för projektet är att klimatpåverkan har varit styrande för gestaltningen och även omvänt, har miljömässiga utmaningar lösts med god gestaltning. En stor bidragande faktor till den låga klimatpåverkan är att den konventionella betongplattan har ersatts av en grund med 60–70 % återbrukat glas. Därtill har trä valts till nästan alla byggnadskomponenter, invändigt såväl som utvändigt. Förskolan är det första byggprojektet i Göteborgs Stads bygg- och innovationsprojekt Hoppet, som syftar till att inspirera branschen till att bli mer hållbar, helst fossilfri.
”Med initiativet Hoppet stimulerar Göteborgs Stad innovation, genererar kunskap och skapar bättre förutsättningar för fossilfritt byggande. Förskolan Hoppet är det första projektet i sitt slag, som genom högt satta mål om fossilfrihet och ett helhetsperspektiv utmanat och engagerat över 50 projektaktörer, innovatörer, experter och forskare, samt bidragit till nya lösningar och produkter, arbetssätt och metoder. Erfarenheter och ny kunskap sprids till branschen i stort. Projektet har lyckats att reducera klimatpåverkan med hela 70 procent jämfört med en liknande nybyggd förskola,” lyder juryns motivering.