Historiskt hotell når nya höjder

Historiskt hotell når nya höjder

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

När Skansen 18, en hotellfastighet av högt kulturhistoriskt värde, skulle rustas upp och utökas med fler våningsplan var husets grundkaraktär och arkitektur en central utgångspunkt.

På Norrmalm, i centrala Stockholm, ligger fastigheten Skansen 18. En fastighet som historiskt sett har varit ett viktigt nav i Stockholm och Sverige. Byggnaden uppfördes 1968–70 som ett tillfälligt riksdagshotell. Under 1970-talet var det här som många av landets högsta beslutsfattare bodde när riksdagen låg i fastigheten som idag inrymmer Stadsteatern. Det befintliga hotellet, det ursprungliga riksdagshotellet, är dessutom grönklassat i Stadsmuseets klassificering medan de tre angränsande byggnaderna, Stadsteatern, Kulturhuset och Riksbanken, har klassificering kulturhistoriska värden.

2005 köpte Stena Fastigheter Skansen 18 som under flera år var hotellet Sergel Plaza. När stadsutvecklingsprojektet Urban Escape, där ett helt kvarter med fem fastigheter skulle omvandlas, blev Brunkebergstorg mittpunkten av det 130 000 kvadratmeter stora området. Torget, som länge hade varit en sluten och undanskymd plats skulle vitaliseras genom att byggas om och restaureras. För Stena Fastigheter innebar det bland annat att modernisera Skansen 18 med ett nytt hypermodernt signaturhotell under namnet Downtown Camper, i Scandic Hotels regi.

Tre våningar högre

Vid ombyggnationen var planen en uppdaterad entrélösning, en ny wellnessavdelning samt mötes- och eventytor tillskapades för hotellverksamheten. Dessutom skulle fastigheten utökas med en påbyggnad om tre våningar som skulle bestå av två hotellvåningar samt en mindre teknikvåning.
För ombyggnationen av Skansen 18 arbetade Stena Fastigheter fram lösningar tillsammans med Doos Architects, och bygglovsenheten på Stockholm stad. Arkitektoniskt var det viktigt att fånga upp den grundkvalitet, design och arkitektur som den befintliga byggnaden bar på, menar Johan Johansson, byggprojektledare på Stena Fastigheter.

– Att låta påbyggnaden följa husets grundkaraktär och ta vara på modulindelningarna så att det nya och det gamla hänger ihop och talar samma formspråk var den centrala utgångspunkten i den arkitektoniska gestaltningen.

Påbyggnaden utgörs av rumsmoduler i samma storlek som staplas på och runt varandra för ett varierande taklandskap. Modulerna är indragna från hotellets fasad mot Drottninggatan och mot Brunkebergstorg och Beridarbansgatan för att inte störa och konkurrera med det ursprungliga hotellet.

Komplex konstruktion

Påbyggnadsarbetet visade sig vara en utmanande process. Det är en komplex fastighet och konstruktion som ursprungligen inte är ritad för de tekniska lösningar och utrymmen som moderna hotell behöver, berättar Johan Johansson. En första utmaning var att man tvingades ändra utformningen då detaljplanen inte blev godkänd. Det innebar omarbetning och extra förstärkningsarbete av stommen. Den ändrade utformningen av påbyggnaden innebar även ändringen att dela fläktrum vilket innebar mycket mer komplicerade installationer.

– Vi ville även ta upp större öppningar i de första våningarna för att få större ljusinsläpp och mer transparens in i fastigheten. Detta fick vi anpassa till fastigheten och den befintliga fasadens komplexa konstruktion.

Annons

En annan utmaning låg i byggnadens läge, då placering av en tornkran visade sig bli svårt. Den ursprungliga planen var att ha kranen på gatan, vilket inte gick med hänsyn till underliggande konstruktioner. Stena Fastigheter fick tillsammans med byggentreprenören Arcona hitta en speciallösning genom att bygga ett fundament och en smidesstomme genom de fem nedre våningarna av huset för att ens kunna montera kranen. Sedan fick kranens kapacitet och plats bestämma vidare arbetssätt.

Fasad av aluminium

Fasaden är klädd med en mörk aluminiumplåt. Arkitekterna la en hel del arbete på att hitta rätt kulör för påbyggnaden så att den skulle gå mot den befintliga plåtfasaden. I detaljplanen låg en föreskrift om en guldfärgad nyans av fasad men till slut föll valet på en mer gråbeige ton som håller bättre över tid och som passar i större skala, säger Johan Johansson. Påbyggnadens fasad är gjord av alucobond.

– Vi ville ha ett plåtmaterial som kunde utföra finishen på ett bra sätt och alucobond är en aluminiumplåt men med en sandwichkonstruktion som gör den mer lättarbetat och hållbar. Att arbeta med ett hållbart material som även är ett material som enklare skapar snygga detaljer gjorde att vi valde just det till fasadkonstruktionen.

LEED Gold

Det nya hotellet slog upp portarna i september 2017. Johan Johansson är nöjd med hur byggnaden har fått en modern upplyftning där man samtidigt har tillvaratagit det fina och arkitektoniska i huset som redan fanns.

– En modern hotellverksamhet har kunnat flytta in i en byggnad från en annan tidsepok. Byggnaden tar nu också en väldigt fin plats i omgivningen. Vi har helt enkelt låtit Skansen 18 få ta klivet ut i rampljuset på det nya Brunkebergstorg.

2020 certifierades fastigheten med LEED guld. Det är det första hotell som vid en ombyggnation uppnår en så hög betygsnivå och den femte hotellbyggnaden totalt som certifierats enligt LEED i Sverige. Miljöarbetet och LEED-certifieringen har omfattat byte av samtliga ventilations-, kyla- och värmesystem vilket har bidragit till förbättrad luftkvalitet och termisk komfort. Installation av vatteneffektiva blandare minskar vattenanvändningen med upp till 40 procent. Belysnings- och solskyddssystem har bytts ut för att bidra till förbättrad ljus- och dagsljusmiljö. Genom att i hög utsträckning behålla befintliga fasader, golvbjälklag och innerväggar har projektet aktivt arbetat med resurshushållning.

– Jag känner mig stolt över att vi på en så kort tid fick en toppmodern byggnad med hållbarhet i fokus, vilket fick sin bekräftelse i certifiering med LEED Gold. Byggnaden ska användas under lång tid och då är det viktigt att vi bygger med en låg miljöpåverkan för framtida generationer, avslutar Johan Johansson.

Foto: Stena Fastigheter / Robin Hayes Photography

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.