I Middelfart i Danmark har arkitektfirman Een til Een slagit upp portarna för att välkomna besökare till vad de kallar ”världens första biologiska hus”.
Huset, som är en del av en ny utställningspark och ett center för kunskap i hållbart byggande, är till största delen biobaserat där återvunna restprodukter från jordbruket som gräs, halm och tång kommer att testas och utvärderas som byggmaterial under två år.
Husets stomme består av laminerat trä, plattor av pressad halm och isolering med träfiberull. I några delar av byggnaden testas även torkad tång som isolering. Enligt Kebony, som levererat fasadens träpanel, har panelen tagits fram i en miljövänlig process som modifierar barrträd genom uppvärmning av träet med en biobaserad vätska vilket ger det samma egenskaper som tropiskt lövträ.
Avloppsvattnet från huset kommer att renas via en biologisk reningsanläggning i trädgården och solceller på taket ska ge elektricitet som lagras i batterier inne i huset.
Projektet finanserias med hjälp av stöd från det danska Miljöninisteriets fond för ekologiskt byggande och från idé till färdigställande har mer än 40 samarbetspartners och leverantörer varit involverade i processen, bland annat NCC, ABB, Thermocell, Derbigum, och Kebony.