Här är stöden som ska gynna ökat bostadsbyggande

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Regeringen har beslutat om ett antal stöd som ska underlätta byggandet av nya och renoveringar av befintliga bostäder. Stöden gäller bland annat klimatsmarta hyresrätter för unga, renovering och energieffektivisering i vissa bostadsområden och stöd till kommuner för ökat byggande.

I det bostadspolitiska paketet och de 22 punkter som regeringen presenterade sommaren 2016 ingår åtgärder för att underlätta byggandet av bostäder, till exempel genom att göra det enklare att bygga utan att det krävs bygglov, att göra mer mark tillgänglig samt att producera serietillverkade hus. Samtliga åtgärder i det bostadspolitiska paketet samt i 22-punktslistan är enligt ett pressmeddelande på regeringens webbplats nu genomförda eller på väg att genomföras.

Regeringen har beslutat om ett investeringsstöd till klimatsmarta hyresrätter för unga. Investeringsstödet på totalt 11,3 miljarder ska främja byggandet av energieffektiva hyresbostäder och bostäder för studerande. Tanken är att investeringsstödet ska bidra till att det byggs fler bostäder med rimliga hyror.

– Tack vare investeringsstödet kan det byggas fler små, klimatsmarta hyresrätter med rimliga hyror i Sverige. Bristen på bostäder, inte minst hyresrätter, hämmar Sveriges utveckling när människor inte kan flytta dit de vill för att jobba eller studera. Investeringsstöden är en del av den långa listan med åtgärder som regeringen lägger för att få en helhetslösning på bostadsbristen, säger bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson.

Ett annat beslut gäller stöd för renovering och energieffektivisering i vissa bostadsområden. 1 miljard kronor ska gå till att göra det möjligt att effektivisera upprustningen av hyresrätter i områden med socioekonomiska utmaningar.

– Vi vill skynda på renoveringen av bostadsområden som är slitna och under lång tid har varit eftersatta. Med detta stöd stimulerar vi fastighetsägare att öka takten med att förbättra boendemiljön och underlätta omställningen till ett energisystem baserat på förnybar energi. Vi vill även skydda hyresgästerna mot orimliga hyreshöjningar, säger Peter Eriksson.

Ytterligare 200 miljoner kronor i stöd ska gå till förbättring av utemiljöer i eller i anslutning till bostadsområden med socioekonomiska utmaningar. 111 kommuner beviljas en byggbonus på 1,85 miljarder kronor. För att vara berättigad till stöd måste kommunen, förutom att ha byggt minst en bostad, antagit riktlinjer för bostadsförsörjningen samt aktualiserat eller antagit en översiktsplan under innevarande eller föregående mandatperiod. Kommunen ska också ha tagit emot minst en nyanländ. Kommuner kan även söka medel för att finansiera sanering av förorenad mark där bostäder ska byggas.

 

 

Sponsrat innehåll från Paroc
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.