Hållbarhet och livskvalitet står i fokus i Varberg

Hållbarhet och livskvalitet står i fokus i Varberg

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Kvarteret Tärnan, som byggs helt i trä, har 60 procent lägre klimatavtryck än ett traditionellt betonghus.
– Det ska kännas schysst att bo i huset, både för det egna samvetet och miljön, säger Ulrik Neuendorf, ansvarig arkitekt på Radar.

Tänk en solbelyst trävägg. Strukturen under händerna och den speciella doften från brädorna. Lägg till solenergi, trädgård och trevliga grannar och du får Radars koncept på ett hållbart boende.
– Under utvecklandet av Tärnan har vi utnyttjat hela kontorets tvärdisciplina kunskap, med planerings-, landskaps- och husarkitekter, säger arkitekten och miljösamordnare Jonas Lundgren.

Unikt projekt för Varberg

Det stora trähuset, som planeras vara klart till våren, är helt unikt för Varberg. Det är första gången som det uppförs ett flerfamiljshus med trästomme i staden. Bakom byggnationen står Etikhus och Radar arkitektur har varit med ända från starten.
– Etikhus och vår gemensamma utgångspunkt var hållbarhetsaspekten och vi var överens om att huset skulle vara i trä. Därefter utreddes lite olika alternativ när vi bland annat jämförde stommaterial, säger Ulrik Neuendorf, som varit ansvarig arkitekt i projektet.

Annons

Att välja trä framför betong är en stor klimatvinst. I grova drag halveras belastningen direkt, förklarar arkitekterna. Genom att dessutom anlita en lokal stomleverantör i Södra har det gått att pressa ner klimatavtrycket ytterligare tio procent. Resultatet är imponerande och kan säkert locka många bostadsköpare, tror Jonas Lundgren.
– De allra flesta vill bidra så gott de kan. Nu kan de som flyttar in i huset få en kvalitetsstämpel för hållbarhet på sitt boende, säger han.

Hälsosamma materialval

Totalt innehåller kvarteret Tärnan 80 lägenheter och sju stadsradhus i området Oskarsdal i Varberg. Alla bostäderna, även de minsta ettorna, har balkong och utsikt över staden. Arkitekterna har lagt mycket omsorg på att materialvalet ska upplevas överallt i huset. Allt från förnimmelsen av kvistar under fotsulorna till det burkiga ljudet som uppstår när en tavla spikas upp i en trävägg.
– Det finns en anledning till att människor sysslar med skogsbad och inreder sina hem med trä. Det är ett mjukt, naturligt material med många hälsosamma fördelar, säger Jonas Lundgren.

Bostadshusen ska också vara sköna för ögat. Därför varierar kvarteret i höjd och färg och lägenheter blandas med radhus och kontorslokaler. Stor vikt har lagts på de gemensamma ytorna. Här finns en takterass som alla boende kan utnyttja, en co-workinglokal, ett växthus, samt en övernattningslägenhet för tillresta vänner och släktingar.
– Vi har satsat mycket på boendekvaliteten med ljusa och luftiga lägenheter, men även på att huset ska ha en finstämd gestaltning. Det ska kännas schysst att bo i kvarteret Tärnan, säger Ulrik Neuendorf.

 

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.