Hållbarhet är den nya drivkraften bakom 5G-tillväxten i Sverige

Hållbarhet är den nya drivkraften bakom 5G-tillväxten i Sverige

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

För första gången anger företag hållbarhet som den absolut viktigaste faktorn i framtida investeringar i 5G och andra framväxande teknologier, visar en global undersökning från EY.

Det är 66 procent av företagen i Norden som svarar att hållbarhet är en av de viktigaste faktorerna vid nya investeringar. Den fjärde upplagan av EY Reimagining Industry Futures Study avslöjar att företagens investeringsbeslut inom teknologi påverkas alltmer av hållbarhet och ESG-mål. I den globala studien ingick 1325 företag, varav 100 nordiska. 5G har, än så länge, primärt drivits av företagens behov av att effektivisera och utveckla nya tjänster. Årets undersökning visar att ytterligare en drivkraft nu tar större plats – hållbarhet. Undersökningen vittnar om två perspektiv som ligger till grund för utvecklingen. För det första tror företag på att teknologin i hög utsträckning kan hjälpa dem att minska sin miljöpåverkan. För det andra ökar nu kraven på hållbarhet när företag väljer sin ICT-leverantör.

– Att hållbarhet den senaste tiden fått ett än större fokus har många skäl. Inte minst pågår stora förändringar inom hållbarhetsrapportering, som ställer nya krav på insamling och rapportering av hållbarhetsdata. När stora datamängder från exempelvis produkt- och trafikflöden ska samlas in och analyseras, blir 5G och IoT helt centrala för framgång, säger Charlotta Kvarnström, partner och nordisk ansvarig för EY:s verksamhet inom teknik, media och telekommunikationssektorn.

Ny teknik avgörande för fortsatt sänkt koldioxidutsläpp

På global nivå säger 68 procent av företagens representanter att de upplever ett ökat intresse för hur 5G och IoT kan bidra till att uppnå hållbarhetsmål – motsvarande siffra i Norden är 56 procent. Av de företag som investerar, eller planerar att investera i 5G, ser 81 procent av företag globalt, och 66 procent i Norden, ESG som en viktig faktor i sin strategi. Som stöd för strategin tror 76 procent av företag världen över, att framväxande teknik kan spela en avgörande roll för att minska deras organisations koldioxidutsläpp.

5G är en förutsättning för både effektivisering och utveckling av nya tjänster. Men EY:s undersökning pekar på att teknologin visar sig vara en pedagogiskt utmaning – företag behöver förstå den bättre för att faktiskt vilja investera.

– 5G förknippas ofta med optimering av verksamheter, som uppkoppling och övervakning av maskinell utrustning inom industrin. Men potentialen är även enorm vad gäller utveckling av företagens affär och erbjudande, exempelvis inom jordbruksområdet där leverantörer som Ekobot levererar lösningar som automatiserar en mer precis ogräsbekämpning och ökar avkastningen på varje skörd, säger Charlotta Kvarnström, partner och nordisk ansvarig för EY:s verksamhet inom teknik, media och telekommunikationssektorn.

Sponsrat innehåll från Fristads
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.