Hållbar lösning för flerfamiljshus förändrar fastighetsbranschen — ger boende full kontroll över bostaden och mer pengar kvar på banken

Karin Sjöö Åkeblom

Hållbar lösning för flerfamiljshus förändrar fastighetsbranschen — ger boende full kontroll över bostaden och mer pengar kvar på banken

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

I Sverige står uppvärmning för majoriteten av energikostnaden i flerfamiljshus. Fastighetsbranschen måste automatisera och förändra befintliga lösningar.

Part Systems tog hjälp av digitaliseringsbolaget Tromb och utvecklade mjukvaruplattformen Sensac — en del i en helhetslösning som ger varje individ full kontroll över sin lägenhet och ger boenden incitament till att spara pengar genom att sänka sin förbrukning.

Flerfamiljshus i Sverige ligger efter när det kommer till teknik. Som villaägare har du full kontroll över energiförbrukning och säkerhet, samtidigt som boende i flerfamiljshus får förlita sig på att den kollektiva energiförbrukningen är rätt fördelad över samtliga lägenheter — en omöjlighet i praktiken. Nu presenterar Part Systems lösningen Sensact, en smarta-hem-lösning utvecklad för flerbostadshus som bidrar till ett mer miljövänligt samhälle och en billigare vardag för boende.

Kontroll på individnivå

– Vi arbetar med att optimera flerfamiljshus redan från grunden. Vi vill ge varje individ full kontroll över sin lägenhet och sin förbrukning. Med kraven på individuell mätning och debitering (IMD) så har fastighetsägarna börjat få upp ögonen och välkomnar nya lösningar, säger Arto Brushane, vd på Part Systems.

IMD innebär att el, uppvärmning och tappvarmvatten mäts separat på lägenhetsnivå och att kostnaden separeras från varmhyran i flerbostadshus. Part Systems sitter i Kalix och arbetar med digital omvandling i fastighetsbranschen. De tog hjälp av digitaliseringsbolaget Tromb för att utveckla Sensact mjukvaruplattform som består av en fastighetsportan och en boendeapp, där fastighetsägaren bland annat kan styra larm och hålla koll på förbrukningskostnader, samtidigt som boende själva kan hålla koll på sin förbrukning och styra värme, ventilation och portöppning. Sensact installeras i fastigheten redan i byggnadsfasen och i april hade systemet premiär i Nyby, Uppsala.

Plattform med många funktioner

– Vi har tagit fram en unik uppkopplad systemplattform som omfattar allt från styrning av inomhusklimat och energiförbrukning till digital nyckelhantering, brandsäkerhet och vattendetektorer under diskbänken, för att nämna några funktioner. Som fastighetsägare kan du nu gå från ett elabonnemang per lägenhet till ett för hela fastigheten, med individuella mätare i varje lägenhet, vilket bland annat innebär fördelar vid kabelinstallation och sparar en otrolig mängd koppar, säger Arto Brushane, vd på Part Systems.

Tromb verkar inom digital affärsutveckling och har tagit fram mjukvaran och designat Sensact Portal och Sensact App.

– För oss är det viktigt att projekten vi arbetar med ligger i linje med vår vision, där vi genom digitalisering vill vara med och bygga ett mer hållbart samhälle. Genom Part och Sensact tar vi ytterligare ett steg in i framtiden genom en minskad energiförbrukning, där vi sparar på jordens resurser, samtidigt som vi möjliggör för individer till ökat ekonomisk sparande, säger Karin Sjöö Åkeblom, vd på Tromb.

Sponsrat innehåll från Swisspearl
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.