Gör det möjligt för byggbranschen att välja grönare alternativ

Gör det möjligt för byggbranschen att välja grönare alternativ

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Klimatförändring och strängare direktiv driver byggbranschen att utveckla lösningar för att minska koldioxidutsläppen. Att minska byggnaders livscykelpåverkan kräver aktiva parter och möjliggörare av omställningen i hela branschen. Ruukki Construction, en del av SSAB, förändrar branschen med innovativa byggprodukter tillverkade av mer hållbara nästa generations stål. Nya produkter och en helhetssyn på livscykelpåverkan gör det möjligt för kunderna att bygga mer hållbart.

Materialval är en av de viktigaste faktorerna i hållbart byggande. Ruukki strävar efter att avsevärt öka användningen av koldioxidsnåla alternativ som råvara för sina produkter, till exempel återvunnet SSAB Zero™-stål och SSAB Fossil-free™ steel. Genom att välja koldioxidsnåla alternativ kan vi göra en betydande inverkan på livscykelutsläppen redan från början.

I år lanserade Ruukki produktsortimentet Ruukki® LowCarbon – ett exempel på en verklig produktlinje som garanterar ett lägre koldioxidavtryck och tar hänsyn till livscykelpåverkan även i tillverknings- och transportskedet. Ruukki® Classic LowCarbon takprofil beräknas minska utsläppen med upp till 70 % och sandwichpaneler med upp till 50 %, jämfört med produkter tillverkade av traditionellt stål.

Fossilfritt

Utsläppen från tillverkningsfasen minimeras genom användning av fossilfri el och logistikalternativ med minimal miljöpåverkan. Ruukkis produktionsanläggningar är strategiskt placerade över Europa, vilket minskar transportsträckorna, minskar utsläppen och stödjer den lokala arbetsmarknaden samtidigt som snabbare och effektivare leveranser till kunderna säkerställs.

Världens första SSAB Fossil-free™ stålbyggnadsprodukter används redan. Ruukki har levererat de första sandwichpanelerna och takprodukterna någonsin tillverkade av SSAB Fossil-free™-stål till noggrant utvalda kunder med en stark hållbarhetsagenda. 2023 genomförde vi tillsammans med Peab, Wihlborgs och SSAB i Sverige och Honkarakenne i Finland världens första pilotprojekt med byggprodukter tillverkade av SSAB Fossil-free™-stål. I år kommer Ruukki att leverera sandwichpaneler och designprofiler i Ruukki® LowCarbon-produktfamiljen till ett logistikcenter som byggs av Nrep Logicenters i Finland.

” Vi är stolta över att kunna föra byggindustrin mot koldioxidneutralitet med våra produkter. Våra LowCarbon-produkter hjälper kunderna att uppfylla mycket snäva begränsningar för koldioxidavtryck från sina byggnader,” säger Sami Eronen, VD, Ruukki Constructiokoln.

Ambitiöst uppsatt mål

Hållbart byggande är dock inte ett företags jobb, och partnerskap med likasinnade allierade är lika viktigt i kampen mot klimatförändringarna. Ruukki samarbetar till exempel med isoleringsleverantörer för att utveckla mer hållbara erbjudanden som bidrar till att minska utsläppen under byggnadens livslängd genom byggnadsintegrerade solenergilösningar och lufttäta skallösningar.

Ruukki sätter upp ett ambitiöst mål: 70 % minskning av CO2-utsläppen till 2030. Ruukki har också egna ambitiösa hållbarhetsmål. Under 2023 tillkännagav företaget ett nytt mål för sin verksamhet: att minska sina CO2-utsläpp och andra växthusgaser med 70 % till 2030 jämfört med 2019.

Det tidigare målet uppnåddes före tidplanen. Centralt för att överträffa detta mål har varit att omvandla fossila energikällor till koldioxidsnåla eller fossilfria. I framtiden kommer Ruukki att utöka koldioxidavtrycksberäkningarna till att omfatta hela värdekedjan och försöka minska kedjans klimatpåverkan genom sina åtgärder.

Byggbranschen genomgår en historisk omvandling mot en mer hållbar och koldioxidsnål framtid.  Ruukki deltar återigen i år i World Green Building Week 9-13.9.2024 för att öka medvetenheten och delta i samarbeten för en grönare byggindustri.

Sponsrat innehåll från Blåkläder
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.