Fyra arkitektteam utvalda till projekt Centralstaden

Fyra arkitektteam utvalda till projekt Centralstaden

ANNONS

Annons

Fyra arkitektteam har valts ut för att forma en ny del av city på en överdäckning av spårområdet vid Stockholms Centralstation.

Fastighetsbolaget Jernhusen äger Centralstationen och spårområdet mellan Kungsbron och Vattugatan. Stadsutvecklingsprojektet Centralstaden innebär att området överdäckas och bebyggs för att skapa en representativ entré till Stockholm och Sverige. Visionen är en utvecklad centralstation och bytespunkt för hållbara trafikslag, stadsrum och verksamheter som lockar fler människor att vistas och mötas, liksom fler arbetsplatser och bostäder.

– Centralstaden är ett viktigt projekt, inte bara för Jernhusen utan även för Stockholm och Sverige. Åtta av tio av landets tågresor passerar Stockholm C. Utvecklingen av Centralstaden ger både förutsättningar att öka Sveriges tågkapacitet och skapa ett bättre hållbart resande. Samtidigt är det ett stort stadsutvecklingsprojekt i Stockholms hjärta vilket ger fantastiska möjligheter att öka attraktiviteten och tryggheten i denna del av city, berättar Kerstin Gillsbro, vd på Jernhusen.

Expertis inom hållbarhet

Ett femtiotal arkitektteam anmälde sitt intresse och fyra team har nu valts ut och ska genom parallellt arkitektuppdrag ge förslag på hela planområdets struktur, funktioner och övergripande gestaltning. Områdets fysiska förutsättningar, det faktum att 80% av Sveriges järnvägstrafik trafikerar stationen, samt riksintressena för kulturmiljövården och kommunikation är viktiga ingångsvärden för uppdraget. Teamen utmärker sig särskilt gällande bland annat arkitektonisk verkshöjd, hantering av kulturmiljöer och expertis inom hållbarhet och konstruktion.

– Teamen har valts med omsorg utifrån sina kompetenser, deras inlevelse och förståelse för det specifika uppdraget samt teamens organisation och samverkansstruktur, säger Anna Bergström, ansvarig för det parallella uppdraget på Jernhusen.

Ramboll och Marge Arkitekter

Teamen består av konstellationer av flera företag: CF Møller Architects, Elding Oscarson, Warm in the Winter, AJ Landskap och Atkins; Foster + Partners, Marge Arkitekter, LAND Arkitektur, Thornton Tomasetti, Ramboll, Wenanders, och TAM Group; KCAP, Neutelings Riedijk Architects, Arcadis, Ahrbom & Partner, Landskapslaget och Iterio och Snøhetta, 3XN, GXN och ARUP.

Det parallella uppdraget startar i februari och de slutliga förslagen ska levereras efter sommaren.

ANNONS

Annons

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.