Den 17 november utsågs fritidshuset med fastighetsbeteckning Korsviken 2:45 till vinnare av Uddevalla kommuns byggnadspris 2022. Priset är instiftat för att uppmärksamma inspirerande exempel och agera förebilder. Men även för att öka intresset för hur byggnader och arkitektur påverkar människors välbefinnande. Det nybyggda fritidshuset är ritat och byggt av Daniel Olsson som också är ägare ..." />


Fritidshuset Korsviken 2:45 vann Uddevalla kommuns byggnadspris

Fritidshuset Korsviken 2:45 vann Uddevalla kommuns byggnadspris

ANNONS

Annons
Annons

Den 17 november utsågs fritidshuset med fastighetsbeteckning Korsviken 2:45 till vinnare av Uddevalla kommuns byggnadspris 2022. Priset är instiftat för att uppmärksamma inspirerande exempel och agera förebilder. Men även för att öka intresset för hur byggnader och arkitektur påverkar människors välbefinnande.

Det nybyggda fritidshuset är ritat och byggt av Daniel Olsson som också är ägare till det vinnande objektet. Samhällsbyggnadsnämndens motivering lyder som följer:

” Fantasifullt fritidshus med stram karaktär,
ser ut som både gästabudssal och WIFI-anslutning finns här.
En härlig blandning av gammalt och nytt
med färger och formspråk från tider som flytt”

Priset kommer att delas ut på samhällsbyggnadsnämndens sammanträde den 13 december. Ett byggnadsdiplom kommer att överräckas tillsammans med en plakett som går att att sätta på byggnaden.

Historia sammanflätas med vågad arkitektur

I nomineringen till byggnadspriset står följande om fritidshuset Korsviken 2:45:

Kombinationen av en modern och vågad arkitektur tillsammans med historiska inslag ger den här byggnaden en mycket speciell karaktär. Här har naturliga material använts, en grund i sten och fasad av obehandlat trä. Husets grund kastar betraktaren tillbaka i historien och påminner om en borg eller kanske ett slott. Låter man blicken vandra uppåt får man känslan av en modern spira som pryder grunden. Lägg därtill en känsla av varsamhet och anpassning till platsens förutsättningar som man sällan ser. Ett häftigt hus som kommer att åldras med värdighet!

I år var sex byggnader nominerade till byggnadspriset. Priset delas ut till bästa nybyggda eller ombyggda hus som är estetiskt tilltalande och ger en god helhetsverkan. Uddevalla kommuns byggnadspris har delats ut sedan 2003.

Sponsrat innehåll från Cembrit

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.