Fransk arkitektduo vinner Pritzkerpriset

Anne Lacaton och Jean-Philippe Vassal. Foto: Laurent Chalet

Fransk arkitektduo vinner Pritzkerpriset

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Anne Lacaton och Jean-Philippe Vassal, grundarna av arkitektbyrån Lacaton & Vassal, har utsetts till vinnarna av 2021 års Pritzkerpris.

De etablerade sin verksamhet, Lacaton & Vassal, i Paris 1987 och har slutfört över 30 projekt i hela Europa och Västafrika. Den franska duon är framför allt känd för flera hållbara bostadsprojekt och för Palais de Tokyo i Paris. Deras första gemensamma projekt genomfördes i Niamey, Niger: en halmstuga, konstruerad med lokalt växande buskgrenar. När de såg att bygget två år senare hade stått emot väder och vind lovade de att aldrig riva det som kunde räddas och istället låta redan existerande byggnader bli så hållbara som möjligt.

LÄS MER: Alejandro Aravena – mellan konst och överlevnad

Social rättvisa

I över tre decennier har de utformat privata och sociala bostäder, kulturella och akademiska institutioner, allmänna utrymmen och stadsstrategier. Lacaton och Vassals arkitektur speglar duons förespråkande av social rättvisa och hållbarhet genom att prioritera en generositet av rymd och användningsfrihet genom ekonomiska och ekologiska material, skriver juryn för Pritzkerpriset. De uppmärksammas även för tillämpningen av växthussteknologier för att skapa bioklimatiska förhållanden. Det började med Latapie House i Floirac, Frankrike (1993). Genom att använda solen, i harmoni med naturlig ventilation, solskydd och isolering, skapade de justerbara och önskvärda mikroklimat.

LÄS MER: Balkrishna Doshi – en pionjär inom low-cost housing

Foto: Laurent Chalet

Sponsrat innehåll från Paroc
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.