Framtiden Byggutveckling söker entreprenörer till pilotprojekt

Visionsbild: Okidoki

Framtiden Byggutveckling söker entreprenörer till pilotprojekt

ANNONS

Annons

Framtiden Byggutveckling söker entreprenörer till en konkurrenspräglad dialog för ett nytt byggprojekt där målet är att halvera koldioxidutsläppen från material och byggprocess. Vinnande anbud får bygga 63 hyreslägenheter vid Litteraturgatan i Selma stad.

Nästa vecka lägger Framtiden Byggutveckling ut en upphandling med särskilt fokus på halverad klimatpåverkan i ett byggprojekt på Litteraturgatan i Göteborg. I en konkurrenspräglad dialog, enligt lagen om offentlig upphandling, ska entreprenörer och upphandlare gemensamt hitta den bästa lösningen.

– Vi söker entreprenörer som är bäst lämpade att förstå de stora klimatutmaningar vi står inför. De som vill vara med och kunskapsutveckla för att vi ska kunna bygga med minskad klimatpåverkan, säger Anna Nordén, tf VD på Framtiden Byggutveckling.

Byggstart 2023

Målet är att klimatpåverkan från material och byggprocess ska halveras till max 200 kg CO2e/ m2BTA. Det innefattar A1-A5 byggdelar enligt lagen om klimatdeklaration plus invändiga ytskikt, rumskomplettering och installationer.

– Det är ett viktigt projekt för oss, som kommer klargöra hur vi ska ställa om. Tillsammans med entreprenörerna kommer vi hitta lösningar för att nå de tuffa målen med en halvering av koldioxidutsläppen, säger Teres Stenholm, projektledare på Framtiden Byggutveckling.

Byggstarten för de 63 lägenheterna sker 2023. I projektet lyfts även frågan om hyresgästernas kommande livsstil där fler delar behöver utforskas. Exempelvis delnings- och mobilitetstjänster, tvättlounge istället för enskilda tvättmaskiner i lägenheterna, energieffektiv byggnad med solceller- och återbrukat material.

Arbetet görs ihop med generalkonsulten Dayspring. Framtiden Byggutveckling bygger för Poseidon, som kommer äga och förvalta bostäderna. Båda bolagen ingår i Framtidenkoncernen.

Sponsrat innehåll från Soltech

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.