Först med att köpa, lagra och sälja återvunnen natursten

Först med att köpa, lagra och sälja återvunnen natursten

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Nordens största aktör inom natursten – Zurface, har börjat återvinna naturstensprodukter som grävs upp vid byggen. Dessa stenar har fram tills nu ofta kasserats och ersatts med nyproducerade. Med tanke på att återvunnen natursten inte bara blir billigare utan också kan levereras snabbare än nyproducerad, är man på Zurface övertygad om att det här kommer bli lika självklart som all annan återvinning. 

– Det borde vara en självklarhet att återanvända en sten som kommer hålla i 100 år till – och som finns på vårt lager och inte behöver nyproduceras efter beställning, säger Zurfaces vd Eric Waxin, och tillägger:

– Dessutom råder brist på natursten i hela Europa, så i längden har vi inget val som jag ser det. Vi måste börja återanvända och jag är stolt över att ta ledningen i det arbetet.

Det mesta kan återvinnas

Zurface producerar och säljer naturstensprodukter till både kommuner och entreprenörer för stora infrastruktur- och byggnadsprojekt såväl som trädgårdsprojekt. Bolaget har egen produktion på Bornholm i Danmark och handelspartners i stora delar av världen.

De börjar nu att köpa in begagnade naturstensprodukter från hela Sverige. Vid behov tvättas de för att sedan sorteras, packas på pall, bandas och märkas – och säljas på nytt.

– Jag brukar säga att allt som går att gräva upp kan återvinnas. Man har sedan länge kunnat ta vara på och återbruka gatsten, men nu tar vi det vidare med i stort sett alla andra naturstensprodukter som kantsten, hällar, trappor, murar och stolpar. Enda undantaget är om stenen är sönderslagen eller om det är asfalt på, säger Eric Waxin.

Avfall får nytt liv

Bolaget och är långt framme i förhandlingar med flera leverantörer, som framöver alltså kommer att kunna få betalt för använda naturstensprodukter som tidigare behandlats som avfall. Zurface ser också en stor efterfrågan hos kommuner, arkitekter och byggbolag att använda återvunnen natursten.

– Ju mer vi kan återvinna från gator och torg och återanvända på nya ställen, desto bättre både för kunderna och för miljön. Vi tror att det här på sikt kan bli större för oss än vår nyanskaffning, säger Eric Waxin.

Sponsrat innehåll från Swisspearl
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.