Joakim Henriksson, vd OBOS Sverige (mitten), tillsammans med representanter från Uppsala kommun och HMB. Foto: Tim Meier

Förskolebygge med spännande koncept

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Nu startar bygget av den första förskolan med konceptet Start Learning i Skölsta, utanför Uppsala. Det är byggföretaget OBOS tillsammans med White Arkitekter som tagit fram detta spännande projekt.  Representanter från kommunen, HMB och framtida grannar tog under onsdagen ett symboliskt spadtag för den Svanenmärkta förskolan som rymmer cirka 120 barn.

Bristen på förskolor i Sverige och kravet om noll utsläpp till år 2045 innebär en utmaning för många av landets kommuner, däribland Uppsala. OBOS och White Arkitekter har därför tagit fram konceptet Start Learning – en Svanenmärkt förskola med ett stort fokus på pedagogik, sund inomhusmiljö, minskad klimatpåverkan, yteffektivitet och låga driftskostnader.

Trygg och klimatvänlig miljö

–Det här är en milstolpe i OBOS historia. Vi bygger både bostäder och samhällsfastigheter och det här blir vår allra första förskola med konceptet Start Learning. Här fokuserar vi på att skapa en trygg och klimatvänlig miljö där barnen kan utvecklas på sitt sätt – både i den lilla gruppen och i mötet med andra. Målet är att ge den bästa starten för nästa generation, säger Joakim Henriksson, vd för OBOS Sverige.

Visionen om Start Learning baseras på en tydlig rumshierarki, som skapar en trygg och inspirerande miljö för både barn och pedagoger. Konceptet består av olika rumsdelar, eller byggnader, som dockas ihop med varandra, helt beroende på platsens och verksamhetens förutsättningar. De flesta barn tillbringar ungefär en tredjedel av ett dygn under den största delen av året i skollokaler. Därför vill OBOS säkerställa att de vistas i en sund inomhusmiljö.

Annons

Behov möts med svanenmärkt lösning

–Vårt förskolekoncept blir Svanenmärkt, vilket innebär att det uppfyller Svanens krav när det gäller energianvändning, byggprocess, ventilation, dagsljusinsläpp och byggmaterial, säger Joakim Henriksson.

Förskolan kan byggas med 4-10 avdelningar, i princip var som helst i Sverige. I Skölsta kommer den att hyras av Uppsala kommun och bedrivas i kommunal regi med 6 avdelningar och cirka 120 barn.

– När Skölsta växer behöver vi möta det ökade behovet av nya förskoleplatser. Det känns därför fantastiskt att vi kan möta efterfrågan med en helt ny förskola som har stort fokus på både pedagogik och miljö. Samarbetet med OBOS har fungerat väldigt bra och jag ser fram emot att kunna välkomna barnen i området hit när allt är klart, säger Jennie Claesson, ordförande i utbildningsnämnden.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.