Forskningssatsning lyfter fram konstnärliga perspektiv

Forskningssatsning lyfter fram konstnärliga perspektiv

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Boverket, Formas, Statens konstråd, ArkDes och Riksantikvarieämbetet utlyser tillsammans forskningsmedel för att finansiera projekt som kan skapa ny kunskap och förståelse om hur konstnärliga och kulturhistoriska värden kan stärkas i samhällets gemensamma rum.

Med satsningen vill myndigheterna särskilt lyfta fram de konstnärliga perspektiven och den offentliga konstens roll i förhållande till arkitektur, form, design och kulturmiljö vid utformningen av hållbara gestaltade livsmiljöer.

Det är första gången denna myndighetskonstellation har samarbetat kring en forskningssatsning.

Annons

– Det är roligt att kunna genomföra en utlysning tillsammans i en ny konstellation av aktörer för att finansiera relevant forskning inom samhällsbyggnadsområdet. Samverkan är det vi behöver för att klara av samhällets utmaningar, och kultur spelar en väldigt viktig roll för vår förståelse av samhället och dess historia, nutid och framtid, säger Emma Gretzer, chef för avdelningen samhällsbyggande på Formas.

Den 14 februari öppnade utlysningen Gestaltad livsmiljö – arkitektur, form, design, konst och kulturarv i offentlig miljö, för finansiering av forskningsprojekt som skapar ny kunskap och förståelse för gestaltning av människors livsmiljöer. Statens konstråd och Riksantikvarieämbetet utlyser medel till fyraåriga forskningsprojekt om totalt 4 miljoner kronor per projekt. Projekten ska påbörjas senast 1 november 2020. Tisdagen den 24 mars arrangerar Statens konstråd även en informationsträff om utlysningen på ArkDes.

Marmorlinjen i Gamlegården i Kristianstad av konstnärerna Anna Högberg och Johan Tirén. Foto Statens konstråd

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.