ANNONS

Forskningsprojekt över gränserna om översvämningar

annons
ANNONS

Ett forskningsprojekt i Malmö och Lund ska ta reda på hur Sverige kan bli bättre på att förebygga skador från översvämningar.

Forskningsprojektet ”Hållbar hantering av urbana översvämningar” har pågått i ett år och sammanför olika discipliner från den akademiska världen. Förutom Teknisk Vattenresurslära medverkar VA-teknik, Riskhantering och Samhällssäkerhet, Arkitektur och Byggd miljö, Institutet för livsmedelsekonomisk analys samt Centrum för Geografiska Informationssystem, alla dessa från Lunds universitet. Dessutom bidrar Kultur och Samhälle vid Malmö Högskola med sina kunskaper.

– Det som är så spännande och unikt med vårt arbete är att det är forskare från flera discipliner. Vi använder allas kunskap och gör inte misstagen man lätt gör om man bara ser på sitt område, säger Rolf Larsson, docent i teknisk vattenresurslära vid Lunds Tekniska Högskola och koordinator för projektet.

Forskningen går bland annat ut på att få fram nya metoder för beräkningsmodeller för som kan beräkna var vatten hamnar vid kraftiga skyfall i städer. De forskningsresultat som gruppen kommer fram till kan göra det arbetet mot översvämningar billigare, effektivare samt leda till färre negativa följder vid kraftiga regn i städer.

– Översvämningar i städer har mycket att göra med hur staden är byggd när det gäller arkitektur och gröna områden. Det är viktigt att arkitekter kommer in och kan påverka. Problemen med översvämningar går tvärs igenom samhället vilket gör att myndigheter, kommunala förvaltningar, byggherrar och personer som tidigare inte varit så aktiva i frågan nu måste samarbeta, säger Misagh Mottaghi som är arkitekt och en av doktoranderna som deltar i projektet.

Projektet huvudfinansieras av Formas och medfinansieras av Sweden Water Research, Region Skåne, Höje å Vattenråd, Länsförsäkringar Skåne och Göteborgs stad. Medfinansiärerna tar aktiv del i projektet. Arbete med forskningen ska pågå i två år till och beräknas vara klart i september 2018.

Källa: Sweden Water Research

ANNONS
Annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.