Forskningsprojekt för koldioxidfri stålindustri får miljonstöd

Forskningsprojekt för koldioxidfri stålindustri får miljonstöd

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

SSABs, LKABs och Vattenfalls initiativ för en koldioxidfri stålindustri får miljonstöd av Energimyndigheten till ett 4-årigt forskningsprojekt.

Forskningsprojekten omfattar sammanlagt 102 miljoner kronor, där Energimyndigheten står för 56 miljoner kronor och de tre företagen för 46 miljoner kronor. Inom ramen för forskningsprojekten kommer man bland annat att titta på processen för fossilfri pelletsproduktion, vätgasbaserad direktreduktion och användning av järnsvamp i ljusbågsugn samt elkraftsförsörjning för vätgasproduktion och lagring av vätgas.

– En av de stora utmaningarna vi har kring klimatutsläppen, är att minska industrins användning av fossila bränslen. Att undersöka hur vi kan ersätta kol och koks med vätgas i den svenska järn- och stålindustrin är både en plikt och en världsunik möjlighet för framtidens konkurrenskraft, säger Energimyndighetens generaldirektör Erik Brandsma.

Annons

Energimyndigheten har sedan tidigare stöttat initiativet med 7,7 miljoner kronor i förstudien. I och med Energimyndighetens beslut att gå in med ytterligare finansiering i initiativet kan nu flera olika forskningsprojekt inledas vid bland annat KTH, Luleå Tekniska Universitet, SWEREA MEFOS, Lunds Universitet, Stockholm Environmental Institute och RISE inom ramen för initiativet för en koldioxidfri stålindustri. SSAB, LKAB och Vattenfall meddelar också att de har beslutat att bilda ett Joint Venture-bolag som ska fortsätta driva initiativet framåt. Bildandet av bolaget kommer att ske under våren 2017.

LÄS MER: SSAB, LKAB och Vattenfall i projekt för koldioxidfri stålindustri

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.