Forskarens elektroniska växter prisas – en ny metod för energilagring

Forskarens elektroniska växter prisas – en ny metod för energilagring

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Eleni Stavrinidou, forskningsledare vid Laboratoriet för organisk elektronik, Linköpings universitet, har fått stor uppmärksamhet för nydanande experiment där elektronik förs in i levande växter. Nu har hon fått ta emot årets L’Oréal-Unesco For Women in Science-pris för sin forskning.

Eleni Stavrinidous är biträdande universitetslektor i organisk elektronik och ledare för forskargruppen för elektroniska växter vid Linköpings universitet. Hennes forskning har två inriktningar. Den ena handlar om direkt integration av organiska elektroniska material i levande växter. Målet är att utveckla tekniker som bygger på sammanslagning av växter och organisk elektronik och i förlängningen i koncept för exempelvis utvinning och lagring av energi och produktion av nya material. Hon får priset L’Oréal-Unesco For Women in Science för sin nydanande tekniska grundforskning där hon utvecklar metoder för integration av elektronik i levande växter. I sin forskning avser Stavrinidou utveckla tillverkningsmetoder där växterna själva integrerar elektroniken, med sikte på tillämpningar som utvinning och lagring av energi.

Först i världen med elektronisk ros

För två år sedan demonstrerade Elenis forskarlag en elektronisk ros. Rosen kunde, genom att suga upp en ledande polymer som var löst i vatten, bygga upp egna strömförande trådar. De hade med andra ord kommit på ett sätt att göra en levande växt till ett energilager. De elektroniska växterna har väckt stort intresse och forskningen fortsätter nu under Elenis ledning med tre mål: att ta fram nya energisystem baserade på elektroniska växter och fotosyntetiska organismer, bioelektroniksystem som kan styra växters tillväxt samt system för miljöövervakning med hjälp av växter som försetts med extra elektroniska funktioner.

Fler kvinnliga förebilder

Stiftelsen L’Oréal, Sveriges unga akademi och Svenska Unescorådet står bakom priset L’Oréal-Unesco For Women in Science som delas ut för att uppmärksamma kvinnor som visat stor potential inom naturvetenskap och teknik. Priset, som är på 150 000 kronor samt ett ettårigt mentorsprogram i regi av Sveriges unga akademi, delas ut i Stockholm av Matilda Ernkrans, ny minister för högre utbildning och forskning. Eleni Stavrinidou är en av de två pristagarna som nyligen fick ta emot utmärkelsen.

– Min forskning inspireras av naturen som optimerat processer genom evolutionen under miljontals år, säger Eleni Stavrinidou. Under början av min forskarkarriär märkte jag att det fanns en del sexism. Fler kvinnliga förebilder är viktigt för både kvinnor och män. Jag älskar mitt arbete och är glad att kunna bidra till att föra mitt fält framåt, säger hon.

Stipendiet delas ut i fler än 45 länder och de svenska pristagarna har utsetts av en jury med ledamöter från Sveriges unga akademi samt en representant för Scientific & Regulatory Affairs L’Oréal Sverige. Juryn leds av Claes Gustafsson, som även leder Nobelkommittén för kemipriset. Syftet med priset är att stödja unga forskare genom att stötta dem i ett viktigt skede i deras karriär och uppmuntra fler kvinnor att satsa på en karriär inom forskning.

 

Foto: Emma Burendahl

Sponsrat innehåll från Rockwool
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.