Forskaren – mötesplats för life science 

Illustration: 3XN / Vectura Fastigheter

Forskaren – mötesplats för life science 

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Forskaren ska bli ett nytt landmärke och bidra till en vetenskapsstad i världsklass genom att skapa en innovativ mötesplats för talanger och nytänkare inom life science.

Vectura Fastigheter är i full färd med att bygga Forskaren i Hagastaden – byggnaden som ska föra samman akademi, näringsliv och vård och bli ett världsledande life science center för innovation och nya upptäckter. I huset kommer det finnas showroom, labb, flexibla kontor och olika miljöer att vistas och ta både spontana och planerade möten i.

– Vi vill skapa en bra mix av olika life science aktörer och besökare i huset. Forskaren kommer att bli en destination, Hagastadens nya vardagsrum, där bland annat Tekniska museet kommer att visualisera svensk forskning och i byggnadens atrium kommer ett spännande konstverk att finnas. Framtidens matupplevelse med Urban Deli är också en viktig del i att skapa den här mötesplatsen, säger Micael Averborg, Affärsutvecklingschef Kommersiellt på Vectura.

Den 25,000 m2 stora byggnaden kommer innehålla arbetsmiljöer till både startups och etablerade verksamheter inom life science som strålterapiföretaget Elekta som har skrivit hyresavtal med Vectura. Det byggs även en skräddarsydd utställningslokal för Tekniska museets verksamhet inom ämnet. Tanken är att byggnaden ska fungera som en generator inom svensk forskning, där unga kan få upp ögonen för life science.

Ljusa material

Efter att Vectura Fastigheter fått markanvisningen 2018 utannonserades parallella arkitektuppdrag. Det blev bidraget från danska 3XN som till slut tog hem uppdraget och vars förslag på utformning nu förverkligas. Forskaren ska bli Hagastadens nya vardagsrum och det nya smycket på Hagaplan 1. Byggnaden får en iögonfallande rund form och förses med två entréer, en som löper ut mot den nya tunnelbaneuppgången på Hagaplan och den andra mot nya Norrastationsparken för rörelse och rekreation.

Forskaren kommer att såväl utvändigt som invändigt få ljusa, taktila material som trä, natursten och betong. Trälameller skapar ett rytmiskt spel i fasaden på både in och utsidan. Även undertak, golv och en central trappa kommer kläs med massivträ. Det stora runda ljusinsläppet i taket har limträ i den bärande stommen.

– Utgångspunkten i alla våra materialval är miljö- och klimatvänlighet. Vectura som en långsiktig fastighetsägare har som mål att dels bygga så hållbart, klimatneutralt och effektivt som möjligt från byggskedet till förvaltningsskedet. Ett exempel på en långsiktig satsning är att fasadbeklädnaden består av accoyaträ vilket är ett formstabilt och hållbart trä med mycket lång livslängd, säger Petter Ekevärn, Projektutvecklingschef på Vectura.

Termiskt energilager

I projektet arbetar man utifrån två certifieringar – LEED och WELL. Planen är att Forskaren ska certifieras enligt LEED nivå platinum v.4. Det ska bland annat uppnås genom lösningar för solceller och geoenergi. Forskarens tak kommer delvis täckas av solpaneler som integreras tätt med byggnadens andra tekniska system för att säkerhetsställa att solenergin används effektivt, så som ventilation och uppvärmning.

Regnvatten kommer fördröjas och filtreras med växtrötter för att därefter användas till bevattning av växter. På sommaren kyls och värms byggnaden med hjälp av energiborrhål i berget under byggnaden används som ett termiskt energilager, där en värmepump kan kyla det cirkulerande vattnet och därmed kyla hela byggnaden.

Byggnaden ska också certifieras enligt WELL.

– Exempel på konkreta insatser som ligger i linje med certifieringarna är att vi arbetar med växtlighet och konst i huset för att stimulera sinne. Tekniska museet kommer även att ha utställningar som visualiserar svensk forskning och där besökare välkomnas att utforska, upptäcka och delta i utvecklingen av framtidens Life science, säger Petter Ekevärn

Exempel på åtgärder för att uppmuntra till ökad rörelse är Forskarens centralt belägna trappa och cykelgarage med 200 cykelparkeringar i huset. 75 procent av ytorna i Forskaren har även utsikter som bidrar till ökat välbefinnande och kreativitet.

Illustration: 3XN

Utmanande konstruktion

Bygget av Forskaren startade i mitten av november 2020. Den första och största byggnadstekniska utmaningen var att grundlägga Forskaren på järnväg- och vägtunnlar med hänsyn till lastnedräkningar och rörelser i olika konstruktioner.

– En av framgångarna i projektet var att vi lyckades med att utforma prefabricerade grundbalkar som spänner över tunnelväggar för lastnedföring. Vi gjorde allt vi kunde för att minska mängden betong avsevärt samt korta byggtiden med flera månader, säger Petter Ekevärn.

Den karaktäristiska runda formen och placeringen mitt i Hagastaden gör att byggnaden kommer fungera som ett landmärke i staden och som en naturlig samlingspunkt i den nya stadsdelen. Husets utformning med utkragande och runda fasad har samtidigt ställt höga krav på detaljprojektering i dess anslutningar.

– Husets runda form innebär att anslutningar generellt inte är rätvinkliga, därmed måste alla detaljer och anslutningar projekteras och utföras med hög precision, säger Petter Ekevärn.

Forskaren kommer att stå klart för inflyttning vid årsskiftet 2023–2024 och blir då navet i det som kallas för Vetenskapsstaden i Stockholm, med bland annat Bayer, Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset som närmsta grannar.

Sponsrat innehåll från Swisspearl
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.