Förädlad norrländsk träråvara till byggindustrin

Förädlad norrländsk träråvara till byggindustrin

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Sedan 1962 har jämtländska Byggelit förädlat norrländsk träråvara till byggindustrin i hela Sverige. Med förnyad kraft genom utvecklad teknik och större visioner ska Byggelit bli en hållbar leverantör av produkt och kompetens för att möta behovet av framtidens byggande i trä.

– En satsning på ett bredare utbud är nödvändig i den inbromsning inom byggsektorn som vi genomgår just nu vilket påverkar träindustrin på kort sikt. Även vi på Byggelit behöver anpassa vår produktion och bemanning utifrån efterfrågan, men tron på framtiden och mer byggande i trä ur ett långsiktigt perspektiv är stark. Det vi gör nu är viktigt för framtiden och ett Byggelit fortsatt i framkant, säger Peter Lundblad, VD på Byggelit.

Hustillverkare största kundgruppen

Sedan Peter Lundblad tillträdde som VD år 2021 har siktet varit inställt på att utveckla affären och nå fler målgrupper. Investeringen i CNC-teknik och fler ingenjörer har resulterat i specialanpassade spånskivelösningar som ett nytt tjänsteutbud. Den nya affärsstrategin har rullats ut under 2022 med flera hustillverkare som första kundgrupp. Nu vill Byggelit växa hos det föreskrivande ledet och bli en leverantör som bidrar till innovativa lösningar för arkitekter och helhetsekonomi hos byggbolag som har lönsamhet och hållbarhet som ledord.

“Vi rustar för framtiden och ser att vi kan bidra med ett större värde än vad vi gör idag. Det innebär en ny affärsplan, en omarbetad säljorganisation, ett utvecklat varumärke och fler målgrupper” beskriver Peter Lundblad.

Ökar levererat värde

Målsättningen med utvecklingen är att öka omsättningen och ha en stark tillväxt. Det senaste året har Byggelit gjort ett varumärkesarbete och tagit fram en ny grafisk profil som implementerats internt och som nu lanseras externt för att nå de utökade målgrupperna. Nu i maj gick Byggelit live med ny hemsida som första led i den omfattande aktivitetsplan som ska kommunicera det nya erbjudandet tillsammans med andra marknadsföringsaktiviteter.

– I 60 år har vi levererat spånskivor med hög kvalitet och varit med och byggt stora delar av Sverige. Nu behöver vi ta klivet vidare och utveckla varumärket till att leverera mer värde till fler. Den förändringsresan hade inte gått att göra utan vår stolta historia och en företagskultur som genomsyras av en stark drivkraft att leverera kvalitet tillsammans med en gedigen kompetens, säger Peter Lundblad.

Annons

Hållbarhet och lönsamhet är ledord

Mer än 60 års kompetens från spånskivor från certifierad norrländsk skogsråvara ska mynna ut i en ny affärsmodell där hållbarhet står i fokus utifrån omtanke om både människa och miljö. Med specialanpassade spånskivelösningar kan Byggelit leverera en renare och säkrare arbetsmiljö, minskat spill och dessutom använda vidare det spill som ändå uppstår och som antingen blir till nya spånskivor eller säljs vidare som energi. Dessutom pågår flera utvecklingsprojekt för att utöka det cirkulära tänket och ett återtagande i produktion, inklusive innovativ forskning för att ersätta lim med nedbrytbara alternativ.

De samlade initiativen ska vara en drivande kraft att nå målen inom Agenda 2030 som branschorganisationen Svenskt Trä satt upp där ett exempel är “ett högre grad av cirkulärt byggande där vi redan innan byggskedet kan få information om vad väggarna i byggnaden kommer att innehålla, och hur de kan återbrukas på bästa sätt”.

FSC-certifierad råvara

“En utveckling av branschen är enda vägen framåt. Vi vill skapa möjligheter av ny kunskap kring återtagande av vårt material och vi vill bidra med värde till både arkitekter och byggbolag. Vi har en fantastisk FSC-certifierad råvara och vi har tekniken och kunskapen att förädla spånskivor till att kombinera funktion och design, och framförallt förädla tanken på vad man tror att spånskivor kan tillföra både som arkitekt och projektör” säger Peter Lundblad.

Byggelit AB är ett norrländskt familjeföretag som producerat spånskivor i Lit utanför Östersund, Jämtland, sedan 1962. Byggelit ägs av familjen Persson och omsatte 283 miljoner sek år 2022 med 65 anställda. Byggelits vision är att bidra till ett hållbart byggande i hela Sverige med kundlöftet att inga byggplaner är för stora för våra spånskivor.

Allt är möjligt med en hållbar råvara från norrländska FSC-certifierade skogar, stor kunskap och banbrytande teknik. Vår avancerade CNC-maskin gör verklighet av nya idéer, från beredning till stapling. Dessutom bidrar vi med ett tydligare cirkulärt tänk när vi förädlar våra spånskivor att tillverkas helt skräddarsytt efter dina önskemål.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.