FOJAB föreslår urbana byar i Jägersro

Bild: FOJAB

FOJAB föreslår urbana byar i Jägersro

ANNONS

Annons

Urbana byar, eko-pool och gröna och blå strukturer som står emot hundraårsregn och en medeltemperaturökning. Det är några av FOJABs förslag på hur Jägersro trav- och galoppbana ska omvandlas till en hållbar stadsdel.

På Jägersro i Malmö ska en ny stadsdel byggas med plats för 5000 bostäder, arbetsplatser, handel, skolor och förskolor. FOJAB är ett av tre arkitektkontor som har fått i uppdrag att ta fram en övergripande struktur för hur det framtida Jägersro ska utformas.

Klimatneutral stadsdel

Stadsbyggnadsidén i FOJABs förslag bygger på en struktur med tre stråk som knyts ihop med den omkringliggande staden och möts i stor central park. Stadsdelen karaktäriseras av stora inslag av grönska och vatten, bland annat en eko-pool som det går att bada i, en attraktion som skulle kunna locka Malmöbor från andra delar av staden. Det urbana stråket blir stadsdelens kommersiella tyngdpunkt med entrétorg för handel, service, bazaarer och loppisar.

– Vi vill skapa en skön hemmakänsla med plats för många möten i stadsdelen. Det gör vi genom grannskapsenheter, urbana byar, med stora möjligheter för en lokal gemenskap, förklarar Magdalena Hedman, uppdragsansvarig arkitekt på FOJAB.

Den urbana byn karaktäriseras av en sammanhållen byggnadstypologi, en samlande urban gröning och en inre miljö av gränder och grönska. I den urbana byn föreslås tydliga gränser mellan offentliga och privata mellanrum. Det blågröna Jägerspark är i FOJABs förslag en klimatnetural stadsdel som byggs för att klara av hundraårsregn och en medeltemperaturökning. Delning av lådcyklar ska göra det lätt för de boende att låta bilen stå och ta med sig varor från leveranspoolen till sig själv och grannen. Växthuset kan kombineras med en plugg- och jobbhub och skolorna i stadsdelen ligger i anslutning till parken eller naturområdet i öster för attraktiva, tysta och trygga miljöer.

Grön terrass

Jägersro är en stadsdel som många Malmöbor har en koppling till och minnen från. Med FOJABs förslag ämnar man tillvarata flera av de historiska strukturerna men samtidigt ge dem ett nytt intressant innehåll. Exempelvis kan den ikoniska läktarbyggnaden bevaras och omvandlas till stadsdelens Gröna terrass. Den så kallade Aktivitetsloopen minner om den tidigare travbanan, men har utvecklats till ett rörelsestråk med fokus på folkhälsa och med generösa ytor för träning i olika former. Domartornet i områdets mitt omvandlas till tehus.

De tre förslagen granskas nu av en utvärderingsgrupp bestående av beställaren SMT Malmö Expoatering AB, Malmö stad och sakkunniga. Sveriges Arkitekter leder utvärderingsprocessen. Vid årsskiftet ska förslaget ha mynnat ut i en färdig idé.

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.