Flest dödsfall i byggbranschen

Flest dödsfall i byggbranschen

annons

Byggindustrin är den hårdast drabbade sektorn när det gäller dödsfall på jobbet, visar ny forskning.

Forskare på Umeå universitet har studerat dödsfall under perioden 2010–2014 för män, och 2005–2014 för kvinnor och sammanställt det i rapporten Dödsolyckor i arbetslivet. Totalt förekom 50 dödsolyckor inom byggverksamhet under, visar rapporten som är en av fyra forskningsrapporter som Arbetsmiljöverket nyligen presenterat.

Tekniska brister i byggställningar

De vanligaste orsakerna till dödsfall inom byggverksamhet var fallolyckor. Det är framför allt fall från annan höjd som orsakar dödsolyckor. Den vanligaste orsaken bland de som skett inom byggverksamhet var att de hade fallit från ett tak, en skylift eller en byggnadsställning. Författarnas analys tyder på att tekniska brister i byggställningar kan vara ett område för förbättringar. Fordonsrelaterade händelser eller att personen träffades av betongblock som vält/maskinstycke som lossnat framhålls som andra vanliga orsaker till dödsolyckor inom byggsektorn.

– Byggbranschen har under det senaste decenniet uppvisat en positiv trend när det gäller arbetsolycksfall. Samtidigt konstaterar vi vid jämförelse med andra industriverksamheter att branschen ligger högt i skadestatistiken. Det finns olika uppfattningar om orsakerna till säkerhetsbristerna inom branschen, vilket hindrat att effektiva gemensamma åtgärder sätts in, säger Jan Johansson, professor i arbetsvetenskap vid Luleå tekniska universitet, som även har varit med och sammanställt en av de andra rapporterna, Risker och säkerhetsarbete i byggbranschen.

Machokultur påverkar

Vidare visar Arbetsmiljöverkets forskningsrapporter att fler arbetsrelaterade dödsolyckor drabbar män, vilket beror på att män i högre grad än kvinnor finns i de branscher där olycksfrekvensen är hög. Men det finns även en machokultur och könsnormer på arbetsplatsen som påverkar attityder till säkerhet och risker i arbetsmiljön.

– Forskningen visar att det i vissa fall kan handla om köns- och yrkesideal från en industriarbetartradition, där fysisk styrka, uthållighet, förmåga att utstå smärta och praktisk kompetens är viktiga ingredienser. Därför är det viktigt att arbetsgivare i styrning och ledning har ett genustänk i sitt arbete för att se vilka specifika risker det finns, säger Erna Zelmin-Ekenhem,  generaldirektör på Arbetsmiljöverket.

Annons

Relaterade artiklar

Annons

One Comment

 1. B
  2019-05-28 at 11:03 Svara

  Ja det handlar om macho kultur…

  När fallskydd inte är lagmässigt tvång och när min chef är för snål för att köpa eller hyra sådan utrustning

  Då är det machokulturens fel att jag dör när jag trillar ner

  Det är allstså killarnas fel att ni inte använder skydd…

  Eller att ni snublar över en kant och faller från 3dhe våningen och bryter nacken

  Eller att en lyftkran tappar ett betongblock på en stackars arbetare

  Eller när en väg som håller på att monteras faller för att säkerhetsåtgärderna brister eller går sönder…

  Då är det machokulturens fel

  Inte arbetsvilkoren och säkerhetslagarna

  Det är männens macho beteende

  Skärp er killar!!!

  Alla vet ju att de är den anställde som planerar allt sådant och sätter arbetspolicy

  Därför är det ju deras macho beteende som är problemet …….

Lämna en kommentar

Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla sorters påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.