ANNONS
Flera VVS-system sårbara för it-attacker

Flera VVS-system sårbara för it-attacker

annons
ANNONS

I en granskning som Sveriges Radio har gjort har det framkommit att flera hundra fastigheters värme- och ventilationssystem är sårbara för it-attacker.

Med hjälp av en speciell sökmotor har Ekot hittat över trehundra svenska fastigheter som är uppkopplade mot internet med säkerhetsbrister. Bland annat flera bostadsrättsföreningar. I över 100 fall krävs inget lösenord för att till exempel ändra temperaturen i huset, eller på vattnet.

– Jag tror att det är vanligt. Jag tror att det finns många oförklarade problem i sådana här fastighetssystem som i själva verket beror på intrång, säger IT-säkerhetsexperten Leif Nixon till SR Ekot.

Det är inte bara temperaturen och varmvattnet som kan påverkas enligt honom. Även andra funktioner som är kopplade till en styrdator går ofta att kontrollera på samma sätt.

– Du kan släcka ner byggnaden. Du kan stänga av ventilationen, du kan dra upp värmen till 30 grader. Ibland finns även inpasseringssystem kopplat till det här så att du kan låsa upp dörrar, säger Leif Nixon.

Foto: iStock

 

Sponsrat innehåll från KONE
ANNONS
Annons

Relaterade artiklar

Annons

En kommentar

  1. Veckans länkar | Fastighetsteknik
    2018-01-05 at 14:17 Svara

    […] Flera VVS-system sårbara för it-attacker I en granskning som Sveriges Radio har gjort har det framkommit att flera hundra fastigheters värme- och ventilationssystem är sårbara för it-attacker. […]

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.