ANNONS
Fler skolbyggnader miljöcertifieras

Fler skolbyggnader miljöcertifieras

annons
ANNONS

Fler svenska skolor certifieras nu enligt det svenska systemet Miljöbyggnad vilket i nuläget innebär energibesparingar som motsvarar vad 450 villor drar årligen.

Idag finns över 1000 byggnader som är certifierade enligt Miljöbyggnad och enligt Sweden Green Building Coincil som har hand om systemet certifieras även allt fler svenska skolor. Nu visar deras utvärderingar att certifierade skolor sparar över 11 miljoner kilowattimmar per år jämfört med kraven från Boverkets byggregler. Det betyder att de årligen sparar lika mycket energi som cirka 450 villor drar.

Lägst uppmätt energianvändning har  den SISAB-ägda Lugnets skola i Hammarby sjöstad i Stockholm.

Skolor certifierade enligt Miljöbyggnad har, förutom energibesparingskraven, dessutom kontrollerats för farliga ämnen, de har ett gott inomhusklimat och ordentligt med dagsljus, enligt Cecilia Ehrenborg Williams, VD på Sweden Green Building Council.

– Skolan och förskolan är våra barns arbetsplats. Vi pratar allt mer om hur viktigt det är att trivas och inte må dåligt på jobbet, då borde det vara självklart att vi tänker så även om platsen där våra barn tillbringar så mycket tid. Att vi sparar energi i skolorna är givetvis också bra för den värld vi lämnar över till barnen när de blivit vuxna, säger hon i ett pressmeddelande.

 

På bilden: Lugnets skola i Hammarby sjöstad är certifierad i Miljöbyggnad med betyget Guld. Fotograf: Anne-Maj Björkskog

 

ANNONS
Annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.