Fast jobb för många av Swecos nyanlända

Fast jobb för många av Swecos nyanlända

Annons

2015 gick Sweco med i initiativet ”Sverige tillsammans” för att erbjuda arbetstillfällen för minst 100 nyanlända. Tre år senare har nästan 40 procent fått anställning.

Under 2015 kom tusentals människor till Sverige i flykt från det krigsdrabbade Syrien, och även andra länder som Afghanistan. För att snabbt få de nyanlända etablerade på arbetsmarknaden, och även skapa förutsättningar för att tillföra företagen ny arbetskraft och kompetens, startade regeringen det nationella initiativet ”Sverige tillsammans – 100-klubben”. De företag som gick med i 100-klubben åtog sig att erbjuda praktik eller arbete för minst 100 nyanlända under de kommande tre åren. Flera bolag i bygg- och fastighetsbranschen gick med i initiativet, däribland Sweco.

Sweco har haft ett stort behov av att rekrytera kompetenta medarbetare samtidigt som bristen på utbildade ingenjörer har varit stor. Genom att gå med i initiativet kunde företaget bredda rekryteringsbasen, göra en insats i den dåvarande flyktingkrisen och ta tillvara på kompetens.

Efter tre års tid har fler än 100 personer kunnat erbjudas praktik på Sweco, varav 37 har fått anställning. Ett exempel är Deema Amayri. Hon kom till Sverige år 2014 efter att ha flytt kriget i Syrien. Med en civilingenjörsutbildning från Damaskus universitet och fyra års arbetslivserfarenhet matchade hennes kompetens väl med Swecos affärsverksamhet. Efter praktiken erbjöds Deema Amayri provanställning som därefter övergick till en fast anställning.

– På Sweco fick jag direkt möjlighet att visa vad jag kan. Jag började med att göra enklare beräkningar och fick sedan stegvis mer och mer ansvar, säger hon.

– Vi jobbar med samhällsutveckling och i det ingår att vi bidrar med konstruktiva lösningar. Men för mig är det också särskilt viktigt att vi för att utvecklas som företag rekryterar alla typer av människor. Jag har jobbat länge inom branschen och min erfarenhet är att det är när människor med olika bakgrund, tankar och idéer möts som vi blir riktigt nytänkande och hittar de bästa lösningarna, berättar Åsa Bergman, vd på Sweco.

Deema Amaryi. Foto: Sweco

 

Annons

Relaterade artiklar