Fabege startar innovationsprojekt med halverad klimatpåverkan

Fabege startar innovationsprojekt med halverad klimatpåverkan

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Nu påbörjar Fabege projekteringen av Parkhuset i Solna Business Park som förväntas uppnå ett utsläpp på 225 CO2/kvm.

För att uppnå en halverad klimatpåverkan kommer byggdelar från ett rivningsprojekt i Solna Business Park att återbrukas. Tillsammans med RISE, NCC och Codesign har en utredning gjorts för att säkerställa att delar från betongstommen kan återbrukas i nybyggnationen av Parkhuset. Ett preliminärt resultat av utredningen visar att ca 3 500 kvm håldäckselement kan återbrukas, vilket motsvarar en besparing på ca 300 ton CO2. Fastigheten kommer även att byggas med trästomme som ytterligare ska bidra till att sänka utsläppen.

Blogg: Rapport från ett återbruksprojekt

Parkhuset blir det första projekt att projekteras i Solna Business Parks kommande omvandling, det blir också det första projektet i forskningsprojektet ”Återhus – att bygga hus av hus”. Projektet består av 13 samverkanspartners och utförs med stöd från Vinnova. Återhus ska möjliggöra återbruk av tunga byggnadsdelar i en branschövergripande övergång till cirkulär ekonomi, och fokuserar på stomdelar och fasad av betong och stål för återbruk inom ny- och ombyggnation.

– Vi har satt höga hållbarhetsmål på Fabege om att nå ett halverat klimatavtryck till 2030. När vi nu tillsammans med Återhus får en chans att testa att uppnå en halverad klimatpåverkan för ett nybyggnadsprojekt redan idag så ser vi ingen anledning att vänta. Vi vill inte bara utmana oss själva utan hela branschen, och vi hoppas att vi med Parkhuset även kan inspirera andra att tänka utanför boxen, säger Erik Dahlström, Chef för nyproduktion och ansvarig för Återhus på Fabege.

Sponsrat innehåll från Swisspearl
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.