Hur kan du spara pengar på din elförbrukning, samtidigt som du får ersättning för att stödja elnätet och bidrar till samhällsnytta? Vilka energilösningar kommer att lysa upp våra hem i framtiden, och vilken digital teknik kan hjälpa dig att minska din elförbrukning? Dessa frågor får sina svar på årets Hem & Villamässa den 11–13 oktober på Stockholmsmässan.
Solceller – en strålande trend trots stabilare elpriser
Intresset för solceller är fortsatt stort. Framför allt trendar anläggningar med batteri, som kan ge extraintäkter genom att ingå i upphandlade stödtjänster till elnätet. Efter tidigare rekordhöga ersättningar har nivåerna i år, tillsammans med elpriset, stabiliserats. Men andra faktorer som hållbarhet och energiberedskap spelar fortsatt en allt större roll i beslutet att investera i solenergi.
Nytt ställningstagande från Skatteverket möjliggör större besparingar och bättre solcellsaffärer
Enligt färska siffror från Svensk Solenergi är antalet installerade solcellsanläggningar första halvåret 2024 de näst högsta någonsin, efter de extrema nivåer som noterades under 2023.
Att installationstakten gått ned för första gången beror enligt Svensk Solenergi på att Skatteverket vid årsskiftet började neka det gröna skatteavdraget för batterianläggningar som är anslutna till stödtjänster åt Svenska kraftnät. Sedan den 4 juli i år har dock Skatteverket ändrat sitt ställningstagande, och nu omfattar skattereduktionen för grön teknik även dessa användningsområden.
Anna Werner, vd på Svensk Solenergi, klargör organisationens ståndpunkt i frågan:
– Det är en självklarhet att alla typer av batterier ska omfattas av grönt avdrag. Batterier behövs för att ta vara på all den billiga solkraft som vi kan producera på tak, fasader och mark, säger Anna Werner.
Automatiserad elstyrning för att maximera energibesparingen
Stefan Lundström har lyckats sänka sitt hushålls elförbrukning från 45 000 till 16 000 kWh per år genom att använda bergvärme, solceller och smart teknik. I år delar han åter igen med sig av handfasta tips om hur du själv kan åstadkomma samma sak. Nytt för i år är en spännande digital lösning han installerat:
– Förra året berättade jag om hur jag manuellt styrde min elförbrukning, men nu använder jag ett verktyg som automatiserar processen åt mig. I stället för att själv ställa in att tvättmaskinen ska starta klockan 03.00, så finns det enkla, digitala lösningar som sköter det åt dig. Dessa verktyg är kopplade mot elbörsen och hämtar realtidsdata över elpriserna, och ser till att tvättmaskinen startar automatiskt när elpriset är som lägst, säger Stefan Lundström.
Framtidens energi: från solkraft och batterilagring till effektbaserade elpriser
Solkraft utgör idag endast 2 procent av Sveriges elmix, enligt statistik från Svensk Solenergi. Men framtiden kommer se annorlunda ut, menar Anna Werner. Med en utbyggd solkraft kommer batterilagringen att spela en större roll för att kunna lagra och ta vara på energiöverskottet.
– Batterier och solceller går hand i hand in i framtiden. Elbilen och hemmet kommer att integreras i ett enda optimerat system som styrs tillsammans, där vi växlar mellan att lagra el i hembatteriet och i bilens batteri, säger Anna Werner.
Stefan Lundström blickar även han mot framtiden. Senast den 1 januari 2027 ska alla Sveriges elnätsbolag ha infört en ny prismodell som är effektbaserad, vilket innebär att den som belastar elnätet mer, kommer att få en högre elräkning. För villaägare som även äger elbil, kommer detta att bli märkbart.
– Elbilar har ett stort effektuttag. Här kan batterilagringen gå in och täcka en del av effekttoppen, vilket i slutändan kommer att generera en lägre effektprissättning. Det kommer jag också att prata om på mässan, säger Stefan Lundström.
Viktigt med förkunskap för att kunna göra ett bra köp
Under Hem & villamässan erbjuds kostnadsfri, oberoende rådgivning från experter inom olika områden. Besökare kan bland annat lära sig om solcellsinvesteringar och vikten av att undvika orealistiska kalkyler baserade på 2022 års rekordersättningsnivåer. Svensk Solenergi betonar vikten av att förstå antaganden i offertens kalkyl, då framtida elpriser är osäkra.
– Det är svårt att säga hur lönsam en solcellsanläggning kommer att vara, när vi inte vet hur elpriserna kommer att utvecklas under de kommande 30 åren. Därför är det viktigt att det i offerten tydligt framgår vilka antaganden den ekonomiska kalkylen bygger på, säger Anna Werner.