Elens dag viktigare än någonsin: Schneider Electric ger tips om energihanteringen i hemmet

Elens dag viktigare än någonsin: Schneider Electric ger tips om energihanteringen i hemmet

ANNONS

Annons
Annons

Det har nog inte undgått någon att vinterns energikris har slagit hårt mot många hushåll och företag. När Elens dag nu firar tio år vill Schneider Electric lyfta fram tips som kan hjälpa hushåll att påverka sin energikonsumtion.

Den 23 januari är det Elens dag. En återkommande temadag på initiativ av branschorganisationen Energiföretagen som är till för att belysa hur viktig elen är för samhället. I och med vinterns höga elpriser är det många hushåll i Sverige som har det tufft. Däremot finns åtgärder som kan hjälpa hushåll att effektivisera sin elförbrukning och dra ner på kostnaderna. Schneider Electric, ledande inom den digitala omställningen av energihantering och automation, kan berätta om tre sätt få kontroll på sin förbrukning och möjlighet att spara el och pengar på.

– Årets tema som är energieffektivisering går helt i linje med det arbete som Schneider Electric hjälper kunder med genom att erbjuda lösningar, produkter och tjänster för energihantering och automation. Många svenska hushåll har haft en tuff vinter med höga elräkningar och söker vägar att sänka sin elförbrukning. Förhoppningsvis kan våra tips inspirera ytterligare till hur man kan få bättre kontroll på sin förbrukning och möjlighet att minska elkonsumtionen, säger Mikael Bill, Affärsområdeschef på Schneider Electric i Sverige.

Tre tips för att spara el

1. Hitta energibovarna – Först gäller det att veta vart energin tar vägen. Kolla upp vilka apparater som förbrukar mycket el, till exempel portabla radiatorer eller luftavfuktare i källaren. Det finns produkter som exempelvis smart plugs, tjänster och nya energilösningar som kan hjälpa hushållen att mäta och få koll på elförbrukningen – i vissa fall även i realtid.

2. Skippa standby-läget – Standby-elen står för två procent av Sveriges årliga elförbrukning, vilket innebär en elförbrukning på hela 500 kWh per år för det genomsnittliga hushållet. Samtidigt är det ytterst få som vet om detta eller orkar dra ur kontakten till apparater när de inte används. Schneider Electric erbjuder idag smart plugs och uppkopplade vägguttag inom systemet Wiser som gör att det går att styra apparater uppkopplade till dessa på distans via en app.

3. Sluta elda för kråkorna – Uppvärmning är ofta en av våra högsta elkostnader, inte minst på vintern. Givet att man följer Boverkets råd kanske det finns utrymme att sänka värmen i hemmet eller stugan någon grad? Idag finns det lösningar som underlättar detta genom att styra uppvärmning från mobilen, exempelvis genom uppkopplade radiatortermostater från Schneider Electrics smarta hem-system Wiser. På så sätt kan du styra den uppkopplade radiatorn från mobilen på distans.

Kom ihåg att alltid följa aktuella myndighetsråd exempelvis från Boverket när du vill sänka temperaturen inomhus och att använda behörig elektriker för elinstallationer. På Koppla säkert kan man få svar på vilka installationer man får göra själv.

Sponsrat innehåll från Bauroc

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.