Diös etablerar finansieringsramverk i enlighet med EU-taxonomin

Diös etablerar finansieringsramverk i enlighet med EU-taxonomin

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Som första bolag i världen uppdaterar fastighetsbolaget Diös sitt gröna finanseringsramverk att vara i enlighet med nuvarande EU-taxonomin och den av EU kommissionen föreslagna European Green Bond Standard.

Finansiering av fastighetstillgångar och initiativ som kvalificerar för kraven i ramverket kommer ske genom obligationer, certifikat och gröna banklån.

– Vi har under en lång period arbetat och skaffat oss kunskap kring regelverken, och det föll sig naturligt att uppdatera vårt gröna finansieringsramverk i linje med de nya kraven. Att vi är först ut är givetvis en fjäder i hatten men finansieringsramverket handlar mer om vårt eget arbete om att ligga i framkant av utvecklingen samt vårt ansvar att bedriva en långsiktigt hållbar affärsverksamhet, säger Johanna Olofsson, hållbarhetschef.

Erbjudandet är anpassat efter de föreslagna kraven och möjliggör emissioner av European Green Bonds, European Green Commercial Papers och European Green Loans när en extern granskning av en ackrediterad granskare finns tillgängligt, såsom European Green Bond Standard kräver. Bolagets yttersta ambition är att obligationer under detta ramverk utgivna innan en sådan extern granskning är möjlig omklassificeras retroaktivt.

Krav på energiprestanda

Kriterierna för vilka tillgångar och initiativ som kan finansieras inom ramverket följer EU-taxonomin inom områdena ’Construction and Real Estate activities’, ’Energy’ och ’Transport’ samt målen för ’Climate Mitigation’ och ’Climate Adaptation’. Utöver dessa kriterier har ytterligare, men frivilliga, krav som går längre än vad EU-taxonomin kräver adderats i ramverket gällande miljöcertifiering, energiprestanda i förhållande till gällande BBR-krav för nyproduktions samt energiprestanda för befintliga byggnader.

– Vi anser att klimatförändringarna är den viktigaste utmaningen som samhället står inför idag och den mest angelägna av FN:s globala mål för hållbar utveckling. Klimatkrisen handlar inte bara om förändrade väderförhållanden, den handlar också om ekonomiska kriser kopplade till torra områden, livsmedelsproduktion, stigande havsvattennivåer, flyktingar etc. och den kommer att påverka och involvera ekonomiska och sociala aspekter lokalt i våra städer, nationellt såväl som globalt. Det är av yttersta vikt av Diös aktiviteter bidrar till en mer hållbar framtid, säger Rolf Larsson, CFO.

Det gröna finansieringsramverket har granskats av det oberoende analysinstitutet Cicero Shades of Green och erhållit ”Medium Green” som helhetsbetyg. Granskningen av styrning och rapportering har erhållit högsta betyget ”Excellent”.

Sponsrat innehåll från Rockwool
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.