ANNONS
Digitala tvillingar för vattenreningsverk ska ge mer hållbar vattenrening

Digitala tvillingar för vattenreningsverk ska ge mer hållbar vattenrening

annons
ANNONS

Ett nytt Vinnovaprojekt ska utforska hur öppna data i digitala tvillingar för vattenreningsverk kan bidra till innovationer i form av nya produkter och tjänster för effektiv och hållbar vattenrening.

Sveriges vattenreningsverk är i ett stort behov av att rustas upp för att möta de kommande årens påfrestningar i form av klimatförändringar och växande städer. Enligt uppskattningar från Svenskt Vatten kommer det att krävas investeringar på 12–17 miljarder kronor varje år under de kommande 20 åren för att bygga nya anläggningar med rätt kapacitet.

Digital kopia sparar pengar

Ett sätt att spara kostnader i samband med nybyggnation och upprustning av vattenverken är genom att använda digitala lösningar. Genom att dela design, modeller, ritningar, tjänster eller mjukvara och återanvända data från flera olika källor kan nya innovativa produkter och tjänster växa fram.

– Att ha en digital kopia av exempelvis ett vattenreningsverk är fördelaktigt ur flera perspektiv. Du har alltid uppdaterad information och kan enkelt simulera nya processteg och olika driftsförhållanden som du kan koppla till nya forskningsresultat eller information från andra anläggningar runt om i världen. Till exempel kan en driftoperatör öva sig på händelser som kanske inte inträffar så ofta, men som är viktiga ur ett samhällsekonomiskt perspektiv. Det ger en enorm besparingspotential, säger Fredrik Hallgren, expert på digitaliserad miljöövervakning, IVL Svenska Miljöinstitutet.

Information från hydrologiska modeller och vattenkvalitetsmätningar kan kombineras med beräkningar och scenarier för befolkningsökning i den digitala tvillingen, liksom information om nya regler och reningskrav. Därigenom ges stöd för att effektivt och hållbart planera, bygga, förvalta och utveckla vattenreningsanläggningar.

I det nya Vinnovaprojektet, Öppna data, delad design och digitala tvillingar i innovationsekosystem för samhällskritisk infrastruktur, som IVL Svenska Miljöinstitutet driver ingår ett team av forskningsaktörer med representation inom miljö och hållbarhetsforskning, digitalisering, interaktiva produkter och aktörer inom teknik- och designföretag. Dessutom ingår två användare av projektets resultat; Göteborgs stad, förvaltningen Kretslopp och Vatten samt Trollhättan Energi.

ANNONS
Annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.