Designade solceller ger ny energi till Friskväderstorget

Foto: Bostadsbolaget

Designade solceller ger ny energi till Friskväderstorget

ANNONS

Annons
Annons

Bostadsbolaget satsar på solenergi på en rad fastigheter, bland annat på Friskväderstorget 2 – 8 i Göteborg som har utrustats med designade solceller.

Bostadsbolaget deltar i Allmännyttans Klimatinitiativ där målet är att all energi ska vara fossilfri till år 2030. Som ett led i detta bygger Bostadsbolaget ut solenergi på en mängd fastigheter. Panelerna på huset i Göteborg är uppbyggda av moduler med tryckta färgfält som kombineras i ett mosaikmönster inspirerat av nordafrikanska kakelmönster och svensk folklore.

Bostadsbolaget är bland de första hyresvärdarna i Sverige med att använda solcellsdesign.

– Det vanligaste är att solceller inte syns eftersom de sitter på taket. Tekniken med designade paneler är relativt ny i branschen och just den här gaveln passade perfekt att använda den på, säger Oskar Scheiene, energichef på Bostadsbolaget och initiativtagare till den annorlunda solcellslösningen.

Solpanelerna är framtagna av AFRY och designade av arkitekten Frida Hallin. Idola Solkraft har varit totalentreprenör. Tillsammans med solcellerna på husets tak kommer panelerna producera cirka 145 kW, vilket täcker det mesta av elen som förbrukas i husets gemensamma ytor såsom belysning, hissar och tvättstugor.

Sponsrat innehåll från Bauroc

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.