ANNONS
De startar egen produktion av återbrukat svenskt tegel

De startar egen produktion av återbrukat svenskt tegel

annons
ANNONS

Brukspecialisten startar upp återbruksproduktion av svenskt tegel i Västsverige. Anläggningen därmed blir Sveriges första storskaliga produktion för rensning av tegel.

– Under en längre tid har vi funderat på hur vi kan nyttja potentialen i de material vi sätter samman som fasadsystem. En sak har utmärkt sig. De fasader vi står bakom måste vi kunna ta ansvar för. Det material som används skall i en framtid kunna gå att nedmontera och återbruka. Vi vill inte lägga ribban vid endast materialåtervinning, utan att det skall kunna rivas och sedan direkt via återbruk sättas upp som nya fasader, säger Jacob Steen, vd på Brukspecialisten.

Bolagets ambition är att förlänga livscykeln genom att säkerställa att rätt underhåll ges till befintliga tegelfasader och att de framtida fasader som projekteras ska klara flera livscykler genom återbruk. Uppstarten av återbruksproduktionen sker tillsammans med företagets nya koncept Grönt Murverk som ska ge en garanti för att alla tegelfasader som Brukspecialisten säljer ut på marknaden skall gå att nedmontera och återbruka.

– För att uppnå detta krävs en uppryckning från vårt håll. Främst har vi gjort en översyn på det fasadtegel vi projekterar in i våra fasadlösningar. För att möjliggöra framtida återbruk behöver teglet ha en viss kvalité. Främst är det en hög tryckhållfasthet på tegelstenen som klarar av rivningsprocessen samt återbruksprocessen där sten och bruk skall separeras. Har stenen för låg tryckhållfasthet kommer stenen gå sönder antingen vid rivningen eller under återbruksprocessen. Vi kan då inte säkerställa att den sten som kommer ut på marknaden igen har rätt kvalité gällande de CE- och Eurocode-normer eller de frostgodkännanden som krävs, säger Jacob Steen.

– Vi märker av ett stort intresse både från beställare och arkitekter som vill använda en rivningsbyggnad till ett nytt eget projekt, men även fastighetsägare som vill ta ansvar för att deras rivningsmassor återanvänds på bästa möjliga vis. Tillsammans kan vi se till att framtida fasader går att återbruka och att vi möjliggör cirkulärt byggande med tegel.

ANNONS
Annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.