Danskt projekt ska göra staden solcellsdriven

JELLO at night

Danskt projekt ska göra staden solcellsdriven

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Det danska designföretaget out-sider ska genom ett nytt forskningsprojekt bidra till en smartare, självgående och solcellsdriven stad.

Det nystartade projektet, som pågår i två år, går ut på att göra olika typer av stadsinredning smart genom att koppla upp dem till internet så att de kan skicka enkel kommunikation till en kontrollpanel. Ny teknik gör det möjligt att driva den smarta stadsinredningen på en mycket liten mängd ström som solceller kan producera året runt. Eftersom solcellerna möjliggör provisoriska installationer skapas också ett mer flexibelt stadsrum, enligt Ib Morgensen, administrativ chef på out-sider:

– Vi kan ta några av våra cykelparkeringar som exempel. Man kan förställa sig att de registrerar hur länge cyklarna har stått på samma plats, istället för att en anställd ska gå ut och märka upp dem och sedan utvärdera om de blivit övergivna och bör tas bort. En annan produkt fungerar som både cykelparkering och terrorsäkring. Här kan man tänka sig att cykelstället ger ifrån sig ett alarm om den blir påkörd eller om hör ljud av skott.Det gör vår stad både smartare, snyggare och säkrare. Och det är också kostnadseffektivt i relation till de resurser som varje år läggs på liknande satsningar.

Bryta behovet av batterier

Projektet genomföras via stöd från Dansk Energi, och forskningen bedrivs i samarbete med bland annat DTU (Danmarks Tekniske Universitet). På DTU ser man stora möjligheter i projektet. En stor mängd av den befintliga smarta stadsinredningen är i nuläget beroende av antingen batterier eller stationära strömkällor.

– Idag är många av de smarta enheterna beroende av batterier, och det innebär ju att kraftkällan kan ta slut. Det kräver att man måste kontrollera om de har ström och hur länge den räcker. Dessutom måste man lägga resurser på att byta batterier. Och det är ju ingen nyhet att batteriproduktionen inte är särskilt hållbar. Genom att koppla ihop stadsinredningen till ström från solceller kan man skapa en sorts evighetsmaskin som kan köras oavbrutet utan att lämna efter sig förbrukade batterier, förklarar Peter Poulsen som är teknisk projektledare och specialistkonsult på DTU:s institution för fotonik.

Sponsrat innehåll från Rockwool
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.