Cirkularitet är vägen framåt för byggbranschen – och med certifieringar blir det ännu lättare att välja återvinningsbara material

Cirkularitet är vägen framåt för byggbranschen – och med certifieringar blir det ännu lättare att välja återvinningsbara material

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Byggsektorn står för en betydande del av Sveriges totala koldioxidutsläpp. I den svenska handlingsplanen för Sveriges omställning till en cirkulär ekonomi pekas bygg- och fastighetssektorn ut som ett prioriterat område. Detta konstaterar Boverket. För att göra det lättare att välja cirkulära lösningar har Rockpanel under många år arbetat med återvinning, vilket senast bekräftades när leverantören erhöll Cradle to Cradle-certifiering® på silvernivå för två av sina mest populära produktserier.

En del i de nationella och globala hållbarhetsmålen är att minska uttaget av naturresurser, samt minska den klimat- och miljöpåverkan som uppstår till följd av det. Senast år 2025 ska minst 70 procent av bygg- och rivningsavfall återvinnas eller förberedas för återanvändning. Det är ett av Sveriges miljömål. Omställning till en mer cirkulär ekonomi, där resurser används effektivt i giftfria kretslopp, är en viktig del i det.

– Hållbarhet har länge varit överordnat i branschen, och det är glädjande att det fortsätter att vara på dagordningen, säger Allan Lindboe, Business Director Nordics på Rockpanel och tillägger:

– Vi kan tydligt märka att våra kunder blir allt bättre på att förstå betydelsen av hållbart byggande. Därför ställer de andra typer av frågor och krav på oss som leverantör jämfört med tidigare.

En certifierad och cirkulär leveranskedja

Hos Rockpanel välkomnar man det ökade intresset för val av återvinningsbara material. Som fasadtillverkare arbetar de själva med cirkularitet, något som nu bekräftats genom Cradle to Cradle-certifieringar för två produktserier.

– Vi har genomgått en lång certifieringsprocess och är stolta över att nu ha blivit Cradle to Cradle-certifierade på silvernivå för våra serier Rockpanel Colours och Rockpanel Natural. Här ställs krav på hela leveranskedjan, som bedöms utifrån hållbarhet inom fem kategorier, berättar Allan Lindboe.

De fem kategorierna är cirkularitet, materialsäkerhet, övergång till förnybara energikällor, social rättvisa samt kontinuerliga förbättringar av produkter och processer.

– Att få detta godkännande är prioriterat för oss, så att kunderna vet att de gör ett ansvarsfullt val med Rockpanel. Efter användning kan materialet ingå i produktionen av nya stenullsprodukter, och våra fasader består av upp till 50 % återvunnet material, förklarar Allan Lindboe och tillägger:

– Vi har därför certifierat våra två mest populära serier, så att så många som möjligt kan dra nytta av det. Exempelvis finns Rockpanel Colours i mer än 50 standardfärger och kan köpas i så små kvantiteter som en enda skiva, vilket gör den perfekt för många projekt.

Mer cirkulärt byggande minskar klimatavtrycket hela vägen

Rockpanel bidrar själva till den cirkulära omställningen genom återvinningsprogrammet Rockcycle. Här tar man emot uttjänta och överblivna stenullsprodukter som utan att förlora funktionalitet kan användas i nya byggmaterial.

– Det är mycket betydelsefullt att våra fasader efter sin livslängd kan ingå i nya skivor eller stenullsprodukter, så att vi kan minimera användningen av nya resurser, säger Allan Lindboe.

Sponsrat innehåll från Swisspearl
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.