Cirkulär arkitektur transformerar Spritfabriken i Eslöv

Illustration: LINK Arkitektur

Cirkulär arkitektur transformerar Spritfabriken i Eslöv

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Kontor och bostäder ska ta plats i det gamla tegelkomplexet från 1904 och stort fokus läggs på cirkulär ekonomi.

LINK Arkitektur är generalkonsult för omvandlingen av den gamla fabriken, på uppdrag av Eslövs Bostads AB.

– Att rita cirkulärt är framtiden. Därför vill vi bevara så mycket som möjligt av den befintliga bebyggelsen och arbeta med återbrukat byggmaterial i tillbyggnaderna. Vi värnar om den rika historien kring projektet och låter gestaltningen av de nya delarna framhäva de gamla samtidigt som vi skapar möjligheter för återbruk, berättar Marius Lorentzen, som tillsammans med Alexandra Adriani är ansvarig arkitekt på LINK Arkitektur.

Annons

Av konstruktionsmässiga skäl behöver några murar demonteras, men materialet bevaras och används för att byggas upp dem igen. Alla befintliga fasader bevaras, gjutjärnsfönstren restaureras och till tillbyggnaderna är ambitionen att återbruka mer än hälften av teglet från platsen. Även annat byggmaterial går att återanvända från platsen. Exempelvis byggs en stor pergola av takbjälkar från de befintliga byggnaderna.

De befintliga byggnaderna har präglat utformningen av de nya delarna. Merparten av tillbyggnaderna kläs i tegel, i en sättning som är inspirerad av de detaljrika tegelfasaderna från 1900-talets början, medan detaljerna utförs i gjutjärn, smide och cortenplåt.

Lägenheterna varierar mellan 1–4 rum och kök, och högst upp i kontorshuset inryms en stor lägenhet på 160 kvm. På tomten finns också tre radhus. Planerad byggstart för den första etappen är 2022.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.