Cementa skickar in ansökan om akut tillstånd till regeringen

Cementa skickar in ansökan om akut tillstånd till regeringen

ANNONS

Annons

Cementa har lämnat in sin ansökan om ett akut tillstånd för kalkstensbrytning i Slite. Tillståndet syftar till att så långt som möjligt säkra upprätthållandet av cementförsörjningen i Sverige under kommande 3 år.

Enligt Cementa handlar det om att ge rimliga förutsättningar för den praktiska hanteringen med att fasa in kalksten från Nordkalk, och ge utrymme för de myndighetsgodkännande som krävs. Det handlar också om att medge tid för att en ansökan till mark- och miljödomstolen för ett kortare tillstånd om 3–5 år ska kunna behandlas.

Ambitionen är att kunna bryta samma mängd sten inom det redan tillståndsgivna området, men att göra det under en längre tidsperiod.

– Det är nu angeläget att de lagjusteringar som föreslagits av regeringen i allt väsentligt genomförs av riksdagen inom de kommande veckorna, så att regeringen har förutsättning att meddela Cementa tillstånd innan en akut bristsituation uppstår, säger Karin Comstedt Webb, chef för hållbarhet och samhällskontakter inom Cementa och HeidelbergCement norra Europa.

Det akuta tillståndet är ett av tre nu pågående tillståndsansökningar från Cementa. Bolaget har som målsättning att få på plats ett långsiktigt tillstånd som sträcker sig åtminstone 20–30 år.

– Ett långsiktigt tillstånd är nödvändigt för att vi ska ha en trygg inhemsk tillgång och beredskap knutet till ett nödvändigt och efterfrågat byggmaterial i Sverige. Vår inhemska cementproduktion är dessutom en viktig del i den brådskande klimatomställningen då vi planerar för en klimatneutral fabrik i Slite år 2030 – en investering som bygger på långsiktighet, säger Karin Comstedt Webb.

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.