Cementa får fortsätta kalkbrytning i Slite – i väntan på dom

Foto: Cementa

Cementa får fortsätta kalkbrytning i Slite – i väntan på dom

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Högsta förvaltningsdomstolen avslår yrkande om inhibition i målet om rättsprövning av regeringens beslut angående Cementa.

Högsta förvaltningsdomstolen har tagit emot flera ansökningar om rättsprövning av regeringens beslut, bland annat från Naturskyddsföreningen, att ge Cementa ett tidsbegränsat tillstånd till täkt av kalksten i Slite. I en ansökan yrkas att Högsta förvaltningsdomstolen ska besluta att regeringens beslut inte ska gälla i avvaktan på att målet avgörs slutligt.

Högsta förvaltningsdomstolen har nu beslutat att avslå det yrkandet, vilket innebär att regeringens beslut om att ge Cementa tillstånd att bryta kalk i Slite fortsatt gäller. Enligt ett pressmeddelande från Högsta förvaltningsdomstolen är det i nuläget oklart hur lång tid handläggningen av målet kommer att ta.

Regeringen har beslutat att Cementa får fortsätta bryta kalk i Slite på Gotland till och med 31 december 2022. Därefter krävs ett nytt tillstånd.

– Det här är ett bra besked för byggbranschen och Sverige. Men även med detta beslut finns en överhängande risk för att vi står inför en ny cementbrist till årsskiftet då tillståndet går ut. Det här ger oss bara en kort andningspaus, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd Byggföretagen.

“Detta beslut ger tillfälligt andrum men osäkerheten kring cementfrågan kvarstår på sikt. Det gynnar inte Sverige och den återhämtning vi nu ser efter pandemin,” säger Installatörsföretagens vd Ola Månsson om dagens besked i ett inlägg på branschorganisationens twitterkonto.

Sponsrat innehåll från Blåkläder
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.