C.F. Møller vinner kontorsuppdrag med träkonstruktion

Illustration: C.F. Møller Architects / Studio Aesthetica

C.F. Møller vinner kontorsuppdrag med träkonstruktion

ANNONS

Annons

Danska fastighetsverket Bygningsstyrelsen (BYGST) har tilldelat totalentreprenaden för uppförande av ett framtida statligt kontorsnav i Odense. Byggnadens bärande konstruktioner ska byggas i trä och är designade av C.F. Møller Architects.

Projektet med sina 31 000 m2 i massivt trä är ett flaggskeppsprojekt inom hållbart kontorsbyggande av denna storlek i Danmark. Synliga pelare i massivt trä och delvis synliga CLT-däckkonstruktioner används som bärande och genomgående konstruktionsmaterial.

– Det är med stor stolthet, ödmjukhet och glädje som vi tar emot beskedet att vi tillsammans med MOE och NCC har vunnit tävlingen om en kontorsbyggnad på 31 000 m2 för BYGST i Odense. Ett byggprojekt i denna skala som uppförs i massivt trä kommer inte bara att definiera C.F. Møller Architects vad gäller danska uppdrag i massivträ, utan även danska offentliga byggprojekt, där vi ser BYGST gå främst i efterfrågan på CO2-vänliga och flexibla kontorsbyggnationer i massivt trä. Vi ser verkligen fram emot att få vara en del av denna resa, säger Lone Wiggers, partner och arkitekt på C.F. Møller Architects.

Fasaderna är tillverkade av återvunnet aluminium som en sammanbindande yttre komposition i rödbruna nyanser som matchar tegelfasaderna i de omgivande byggnaderna. I sin grundstruktur består byggnationen av två förskjutna öst- och västvända ”C”-formade kontorsvingar på tre till sex våningar som möts i en sju våningar hög gemensam flygel. Byggnaden är högst mot sitt centrum och trappas ner mot närliggande byggnader. På så sätt smälter byggnaden in i omgivningen och skapar samtidigt ett bra dagsljus och inomhusklimat.

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.