Byggstart för netto-nollenergihus i Täby Park

Byggstart för netto-nollenergihus i Täby Park

ANNONS

Annons

Skanska har nu påbörjat byggnationen av bostadsrättskvarteret Scilla, ett netto-nollenergihus som ska bli en del av den nya stadsdelen Täby Park, norr om Stockholm.

För att klara netto-nollenergi byggs bland annat en solcellsanläggning som omfattar 1 400 kvadratmeter solceller på fastighetens tak. Det motsvarar 72 procent av den totala takytan. Solcellerna på taket motsvarar drygt 60 procent av den el som fastigheten behöver årligen. För att nå netto-nollenergi görs även en investering i utbyggnaden av en solcellsanläggning i Karlskrona.

– Vi är mycket glada över att äntligen påbörja utvecklingen av kvarteret Scilla. Energieffektiva byggnader som tillför lika mycket energi som de använder är ett viktigt steg närmare vårt mål om att samtliga av våra egenutvecklade bostadsprojekt ska vara klimatneutrala år 2030. Bostadsrättskvarteret är ett av våra mest ambitiösa hittills och under 2021 kommer vi intensifiera vårt arbete med målet att kunna få till de första klimatneutrala bostäderna – som även inkluderar minimerade utsläpp från byggskedet – i Stockholm, säger Christoffer Järkeborn, regionchef på Skanska Nya Hem.

Utöver energikravet ställs miljökrav på byggmaterialen, exempelvis används inga farliga ämnen i kemikalier som färger, lim, fogmaterial och lack, uppger Skanska.

– Täby är en ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbar kommun. När Täby Park byggs sker det på Täbybornas villkor, vilket Skanskas projekt är ett exempel på. Hela kommunen utvecklas i en takt där välfärden som förskolor, skolor, omsorgen av våra äldre och framkomligheten i trafiken hänger med, säger Erik Andersson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Fastigheten ska inrymma totalt 187 lägenheter och de första bostadsägarna väntas flytta in under hösten 2022.

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.