Nu börjar konstruktionen av en ny restaurangbyggnad i Skegrie, en växthusrestaurang där man kommer att odla egna råvaror från spillvärmen och återvunnet vatten. Växthusrestaurangen blir en byggnad om drygt 1 100 kvadratmeter i skånska Skergie strax norr om Trelleborg, där det integrerade växthuset utgör cirka hälften. Byggets första spadtag togs den 20 september och förhoppningen ..." />


Byggstart för klimatsmart växthusrestaurang i Skåne

Byggstart för klimatsmart växthusrestaurang i Skåne

ANNONS

Annons
Annons

Nu börjar konstruktionen av en ny restaurangbyggnad i Skegrie, en växthusrestaurang där man kommer att odla egna råvaror från spillvärmen och återvunnet vatten.

Växthusrestaurangen blir en byggnad om drygt 1 100 kvadratmeter i skånska Skergie strax norr om Trelleborg, där det integrerade växthuset utgör cirka hälften. Byggets första spadtag togs den 20 september och förhoppningen är att öppna restaurangen till sommaren.

– Det är både en fantastisk och galen idé. Vi måste flytta gränserna för klimatsmart och detta görs bäst genom att visa att det faktiskt går, samtidigt som vi saknar både erfarenhet och kunskap om byggande liksom eget kapital, säger Claes Stenmark, grundare av Stenmarks Växthusrestaurang och tillika projektledare och kock.

Betong och metall minimeras i bygget, medan trä och andra förnybara samt återvunna material används så långt det är möjligt. Exempelvis är stommen med väggar och bjälklag i korslimmat trä och limträ. Spillmaterial kommer att användas för inredningen så som stolar, bord och lekplats för kundernas barn. Cellglas tillverkad av återvunnet glas används som isolering och markskruv istället för betongfundament. Värme och vatten från restaurangen återvinns i kretslopp till växthuset för odling med minimal klimatpåverkan.

– Vår ambition är att minska klimatpåverkan från både odling och byggnation med över 90 procent jämfört med konventionella tillvägagångssätt, säger Claes Stenmark.

Sponsrat innehåll från Cembrit

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.