Den offentliga upphandlingen i Sverige uppgår till miljardsummor varje år och av annonserade upphandlingar svarar samhällsbyggnadsbranschen för hela 54 procent. En färsk rapport gemensamt framtagen av Sveriges Byggindustrier och Stockholms Byggmästareförening pekar på olika faktorer som försvårar en sund upphandling i byggbranschen.
– I kontakterna med våra medlemsföretag, stora som små, stöter vi ofta på en rad olika synpunkter om att offentlig upphandling är krånglig, komplicerad och byråkratisk. Tydliga och transparenta regler samt korrekt tillämpning av lagstiftningen behövs för att ge rättssäkerhet och för att få en sund konkurrens på lika villkor, påpekar Ola Månsson, vd på Sveriges Byggindustrier.
Ett problem i dag är att tillämpningen av lagen om offentlig upphandling (LOU) haltar, vilket både försvårar och fördyrar företagens anbud. Entreprenörerna framhåller att det behövs en bättre dialog med den offentliga sektorn innan en upphandling inleds. Kommunikation mellan beställare och entreprenör ger upphandlande myndigheter bättre kontakt och förståelse för företagens förutsättningar. Beställare kan då skriva än tydligare anbudsunderlag. Det kan ge fler inlämnade anbud som kan bidra till ökad konkurrens och pressade priser, samt färre överprövningar som driver kostnader och försenar tiden för byggstart.